Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Haak poängligavinnare i Italien

Under lördagskvällens avslutade Serie A-omgång spelade 18-åriga Isabelle Haak hem poängligatiteln. Den svenska högerspikern samlade ihop totalt 491 poäng på 22 grundseriematcher.

- Det här var definitivt inget jag förväntade mig när jag flyttade till Italien. Jag är glad, det känns häftigt. Jag har mina lagkamrater att tacka. Det är de som sätter mig i så bra lägen match efter match, säger Isabelle direkt efter lördagens 3-2-rysare.

Drabbningen mot Unet E-work Busto Arsizio, den sista matchen i Serie A:s grundserie, slutade som så många andra den här säsongen. Med vinst för Savino del Bene Scandicci och med Isabelle Haak i huvudrollen. Efter en gastkramande femsetare, där Scandicci hämtade in 0-2-underläge, plockade Florensklubben hem segern (24-26, 20-25, 25-13, 26-24, 15-10) strax efter 23:00 under lördagskvällen. ”La Regina de Svezia” (den svenska drottningen) noterades för 29 poäng.

- Det började knackigt, framför allt för mig. Det var väl lite nervositet inblandat - vi hade mycket att vinna - så spelet var småskakigt de två första seten. Men vi hade Champions League-platsen i sikte och kände att vi var tvungna att vinna för att vara helt säkra på den. Och vi lyckades, sammanfattar Isabelle.

Scandicci slutar därmed på andra plats i tabellen. Laget tillhör nu onekligen en av favoriterna inför det stundande slutspelet där de ställs mot Mycicero Volley Pesaro.

Prisas av "Gazzettan"

Det här är andra året i följd som ”Bella” vinner en poängligatitel på den europeiska volleybollscenen. Som 17-åring vann hon poängligan i franska LNV Feminine förra säsongen.

Haaks har minst sagt gjort succé i Italien. Så sent som i torsdags tilldelades hon La Gazzetta dello Sports utmärkelse ”Trofeo Gazzetta”: http://www.gazzetta.it/Volley/08-03-2018/volley-scandicci-sogna-la-regina-haak-gioventu-potere-250777035151.shtml Länk till annan webbplats..

Har jämförts med basketlegend

Haak har tagit volleyboll-Europa med storm de senaste åren. Inför säsongen 2016/17 lämnade den då 17-åriga högerspikern sitt Engelholms VS för franska toppklubben Beziers Angels. Succén var omedelbar. ”Bella” vann poängligan med 99 poängs marginal före tvåan och hade bland de högsta poängsnitten av alla spelare i hela Europa. Inte konstigt att hon utsågs till både bästa anfallare och hela ligans MVP efter säsongen. I fransk media jämfördes hon basketlegenden Michael Jordan och flera TV-kanaler och tidningar, däribland L’Equipe, gjorde stora uppslag.

"La Regina de Svezia"

Inför säsongen 2017/18 var det, inte helt oväntat, mängder av storklubbar som jagade Haaks signatur. Hennes val föll på Serie A och Florensklubben Savino del Bene Scandicci. Ny klubb alltså, och ännu en gång har succén varit total. I Italien, där volleyboll är den största idrotten näst efter fotboll, är man eld och lågor över den 194 centimeter långa poängmaskinen. La Gazzetta dello Sport skriver om henne veckoligen. I både press och bland fans benämns hon som ”La Regina de Svezia” (den svenska drottningen). 

Till Sverige i vår

I vår och sommar är Haak aktuell för både European League och EM-kval tillsammans med det talangfulla svenska damlandslaget. När volleybolldamernas bruttotrupp presenterades tidigare i veckan var honett av 23 namn som listades. Läs mer här! Länk till annan webbplats.

Nyttiga länkar:


Poängligan: http://www.legavolleyfemminile.it/?page_id=347 Länk till annan webbplats.
Serie A-tabellen: http://www.legavolleyfemminile.it/?page_id=318&anno=2017&idcamp=688245&fase=2&giornata=690350 Länk till annan webbplats.
Serie A:s hemsida: http://www.legavolleyfemminile.it/ Länk till annan webbplats. 

Foto: falkenbergsbild.se. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-03-10

Senast uppdaterad: 2018-03-10

Visa fler nyheter

Sponsorer