Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Sundberg mästare i Finland

Utlandskollen är tillbaka med vad som antagligen är en av säsongens sista uppdateringar. Vi får bland annat läsa om Erik Sundberg, som kan titulera sig finsk mästare. Dessutom har Fredric Gustavsson blixtvärvats till Japan!

Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
Direkt från första boll tog Scandicci tag i taktpinnen för att skaffa sig en fördel i matchen. Detta höll i sig i första set när man tog motståndarna på sängen i andra semifinalmatchen. Efter pausvilan var det ombytta roller. Ligatrean Conegliano vann set två, tre och fyra lika komfortabelt som Scandicci vann det första. Bella, som vanligt poängbäst med femton poäng, blev återigen för ensam i anfallet för bortalaget. I den tredje och avgörande finalen på hemmaplan, i en annan än sin vanliga hall, inför 1500 kämpade Scandicci för att göra säsongen längre. Trots att hemmalaget stretade emot lyckades man inte knipa ett ynka set. Förlust 0-3 och säsongen är över för Bella och Scandicci. Den svenska drottningen avslutade klubbsäsongen med 18 gjorda poäng och får nu ladda om för landslaget. Bella kan summera sitt andra proffsår med en andraplats i ligan, semifinal i slutspelet, vinst i poängligan samt kvalificering till Champions League, ett av målen inför säsongen. 

För er som missade SVT:s reportageserie om svenska utlandsproffs, och i synnerhet inslaget om Isabelle, kan se det här: https://www.svt.se/sport/volleyboll/drottningen-av-sverige-i-florens/?intcmp=svt.se:sport:proffsliv:missade-du-proffsliv-har-ar-hojdpunkterna:blalank-brodtext:68&intcmp=svt.se:sport:proffsliv:missade-du-proffsliv-har-ar-hojdpunkterna:blalank-brodtext:52 Länk till annan webbplats. 

Marcus Nilsson, Lokomotiv Novosibirsk (Superleague, Ryssland)
Nog chockade Lokomotiv många när de knep första set med 26-24 i bortamatchen mot Perugia i första av två matcher i sista kvalomgången till Champions Leagueslutspelet. Dock ryckte hemmalaget upp sig och vann komfortabelt de resterande seten. Marcus spelade större delen av matchen och stod för fyra poäng. I returen veckan efter behövde Perugia endast vinna två set för att vara klara för slutspel, vilket man också gjorde. Matchen vanns dock av Lokomotiv efter fem set men tyvärr till ingen nytta. Detta innebär att ”Max” ovanligt korta klubbsäsong är över. 

Dardan Lushtaku, Jastrzebski Wegiel (PlusLiga, Polen)
Borta förlorade man en svängig femsetare mot Szczecin och i ligans sista omgång vann man hemma mot Kielce med 3-0. I och med den fina formen på slutet av säsongen lyckades man knipa sjätteplatsen, tillika sista slutspelsplatsen. Lagen på position 4-6 slutade alla på 57 ihopspelade poäng medan sjuan Onico missade slutspelet med ynka en poäng. I kvartsfinal får man möta trean Gdansk i en matchserie i bäst av tre, första matchen spelas ikväll, onsdag. 

Alexandra Lazic, Volero Zürich (Nationalliga A, Schweiz)
Likt tidigare år har VakifBank blivit för tuffa för Volero. En oerhört tuff match borta mot turkarna var ingenting man mäktade med. 3-0 till motståndarna på strax över timmen och återigen misslyckades Volero att avancera till Final 4-slutspel. Alexandra stod för en godkänd insats med sex poäng. Bättre har det gått i slutspelet i den inhemska ligan där man körde över semifinalmotståndet VC Kanti med 6-0 i set över två matcher, varav ett slutade hela 25-8. Finalen spelas över fem matcher och första spelades nu i helgen där man borta mot ligatvåan Sm’Aesch Pfeffingen förlorade en jämn match med 1-3. Inte förvånande då lagen emellan haft sina duster under säsongen. Nästa match spelas nu ikväll, onsdag, på hemmaplan. 

Wilhelm Nilsson, TSV Herrsching (Bundesliga, Tyskland)
I den direkt avgörande, tredje kvartsfinalen, lyckades inte TSV skrälla. Hemmalaget United Volleys Rhein-Main vann med klara 3-0 i en match där Wille stod för tre poäng. Tyvärr för Willes del är klubbsäsongen över men nu väntar en lång landslagssäsong i sommar. 

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
Efter den fina vändningen i kvartsfinalen väntade ett oerhört mycket tuffare motstånd i semifinalen, giganterna Volero Zürich. Trots en vinst tidigt under säsongen hade inte VC Kanti mycket att sätta emot. Två raka 0-3-förluster blev resultatet och riktigt nära var man aldrig i något set. I Schweiz spelar man, likt Sverige, bronsmatch. För motståndet står TS Volley Düdingen som förlorade med 1-2 i den andra semifinalserien. Första matchen blev oerhört jämn och VC Kanti förlorade med minsta möjliga marginal i femte set på hemmaplan. Returen går av stapeln onsdag kväll. 

Jacob Link, Gioiella Micromilk Gioia Del Colle (Serie A2, Italien)
I kvartsfinal fick man den tuffa uppgiften att ta sig an segraren i Pool A, GCF Rom. I första matchen visade man att man inte tänkt ge sig i första taget. Setvinst direkt och tufft motstånd bjöd man på i resterande delar av matchen, dock förlust med 1-3. Jacob fick göra tre inhopp och stod för en poäng. I seriens andra match, på hemmaplan inför ca 500 åskådare, var laget länge illa ut. Underläge 1-2 och säsongsslut bara ett set bort. Trots underläge 12-16 och 17-21 lyckades Gioia vända det fjärde setet och vann med 25-23. Liknande scenario i femte set då man låg under med 6-10 och 8-12 men lyckades mirakulöst vända och vinna med 19-17 vilket tvingade fram en tredje avgörande kvartsfinal. I denna, på bortaplan, lyckades Gioia med det smått fantastiska att vinna med 3-1, där två set slutade 27-25. I och med detta kvalificerade man sig till semifinal där Siena väntar. Siena slutade femma i Pool A där endast fyra poäng skiljde mellan första och femteplats. Serien spelas i bäst av fem och första matchen gick till Siena efter vinst i tre raka set. Returmötet spelas nu ikväll, onsdag. 

Jonna Wasserfaller, Terville Florange Olympique (Elite Feminine, Frankrike)
Terville har gjort vad de kunnat för att hänga med när det gäller chansen för avancemang till Ligue 1. Hemma slog man Calais med 3-0 och följde upp detta med att slå Clamart på bortaplan med samma siffror veckan efter. Trots en fin form är nu chansen att avancera borta. I toppen huserar två suveräner med ointagligt försprång med endast två matcher kvar. Jonna kan med sitt Terville snygga till tabellen innan det är dags för hemfärd och landslagssäsong. 

Rebecka Lazic, Le Cannet (Ligue A, Frankrike)
Efter att ha förlorat första kvartsfinalen kunde Le Cannet lyfta sitt spel på hemmaplan. En tight match vanns med 3-1 och vår svenska fick stå för flera serveinhopp. I den avgörande kvartsfinalen som spelades igår förlorade Le Cannet i tre raka set på bortaplan mot ett starkare motstånd. Rebecka fick spela stora delar av matchen och stod för tre poäng, dessvärre är säsongen över. Nu väntar spel med landslaget. 

Fredric Gustavsson, Toyoda Gosei Trefuerza (Kurowashiki Cup, Japan)
Stora nyheter för vår högerspikers vars säsong tog slut i Finland för några veckor sedan. Eftersom Toyodas kroatiska höger skadade sig under mästerskapssemifinalerna, som vi bl.a. skrev om här, behövde laget nu förstärka till Kurowashiki Cup som går av stapeln i månadsskiftet. Valet föll på vår svenske högerslägga som nu ska representera japanska ligatvåorna i denna turnering. Mer om detta i kommande Utlandskollar.

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
Finalen i finska mästerskapet avgjordes i bäst av sju matcher och för motståndet stod Hurrikaani-Loimaa. Matcherna spelades oerhört tätt med endast 2-3 dagar emellan. I final 1 på hemmaplan desarmerades motståndet enkelt, 3-0 vinst, och Erik stod för en stabil insats med tio poäng. I match nummer två, endast två dagar senare, var Erik återigen en av segerorganisatörerna med sina 13 poäng och även denna match vanns efter 3 set. I finalseriens tredje match kan mycket möjligt en inte alltför ovanlig bekvämlighet smugit sig på då man förlorade första set hemma med 14-25. Dock behövde man bara höja intensiteten ett snäpp vilket man gjorde och vann de resterande tre seten utan pardon. Erik, i god form, stod för tolv poäng och var därmed endast en vinst från en finsk trippel. I den avgörande matchen som spelades under tisdagen gjorde Valepa inga besvikna. Laget tog hem matchen och kan nu titulera sig finska mästare! Under sin säsong i Finland har Erik spelat Champions League, vunnit finska grundserien, cupen och nu också finska mästerskapet.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-04-18

Senast uppdaterad: 2018-04-18

Visa fler nyheter

Sponsorer