Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

#ChallengeCupM: Linköping pressade estländska mästaren

Linköpings VC mötte tufft motstånd i estländska ligamästaren Pärnu under onsdagens Europacupmatch, östgötarnas första sedan 2002. Gästerna avgick med segern via 3-1, men LVC pressade motståndet och var blott en poäng från att nå skiljeset.

Setsiffrorna skrevs till 19-25, 25-14, 21-25, 26-28. Tomasz Mroz blev poängbäst i LVC med sina 20 pinnar (fullständig matchstatistik Länk till annan webbplats.).

- Vi var inte alls med i början, det är ett bra lag vi möter och det tog tid innan vi vande oss vid deras servar. I andra set kom vi igång på ett helt annat sätt, vi hade lika gärna kunnat vinna den här matchen så som vi spelar. Killarna gjorde det högt över förväntan, säger LVC-coachen Johan Isacsson direkt efter matchen.

Det här är första gången på sju år som ett svensk klubblag testar vingarna ute på kontinenten. Senast det begav sig var när Lindesbergs VBK deltog 2012. Senast en Europacupmatch i volleyboll spelades i Östergötland var 2002 när Team Valla, som LVC då hette, slog Pafiakos från Cypern.

Isacsson understryker betydelsen av att möta internationellt motstånd:
- Killarna är på tårna på ett annat sätt än i Elitserien. Det här är något helt annat. De får möta andra lag, andra spelare, precis som vid landslagsspel. Internationellt motstånd och matcher med internationell prägel är en morot för de här killarna och det är viktigt för svensk volleyboll, säger Johan Isacsson.

Hoppet om avancemang lever

Onsdagens drabbning var den första av totalt två lagen emellan och utgör den sista kvalomgången till 2020 års upplaga av CEV Volleyball Challenge Cup, en årligen återkommande klubblagsturnering som arrangeras av Europeiska Volleybollförbundet. Totalt 40 klubblag från 28 olika länder deltar i den prestigefyllda turneringen.

- Vi gör det här för våra spelare! Vi har spelat åtta SM-finaler på tio år och söker nya utmaningar. Det här bli en bra sådan. Vi ser fram emot att ta oss an Pärnu, sade Bo Kindgren, ordförande i Linköpings VC, inför matchen.

Onsdagens motståndare Pärnu VK är regerande ligamästare i Estland. Klubben har många inhemska spelare, men också ett gäng utlandsproffs från Ryssland, Lettland, Brasilien och England. Returen spelas onsdagen den 27 november. Om det där och då blir Linköpingsseger med 3-1 eller 3-0 avgörs dubbelmötet med ett så kallat golden set som spelas direkt i efter att match 2 avslutats. Det lag som vinner kvalomgången kvalificerar sig för 16-delsfinal och får möta Mlados Ribola från kroatiska Kastela.

Linköping har glädjande nog sällskap av ytterligare en blågul representant i Europacupspelet. I motsvarande turnering på damsidan återfinns nämligen Engelholms VS. EVS slipper i sin tur kvalspel och kliver istället direkt in i slutspelet, där tyska ligatvåan Ladies in Black Aachen väntar i 16-delsfinal. Hemmamatchen spelas den 3 december i Kungsgårdshallen. Returen avgörs sedan den 18 december.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt - herr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiell turneringssajt - dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livescore
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Officiellt Facebookevenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Magnus Lilja.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-11-13

Senast uppdaterad: 2019-11-13

Visa fler nyheter

Sponsorer