Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Isabelle Haak nominerad till Årets kvinnliga idrottare

Volleybollstjärnan Isabelle Haak, 21, kan utses till Årets kvinnliga idrottare i Sverige. Det står klart efter att Idrottsgalan under lördagen presenterat de nominerade.

– Jättehäftigt, jag blev så glad när jag fick samtalet. Det var inget som jag förväntade mig eftersom det finns så många fantastiska kvinnor inom idrotten. Volleyboll är en liten sport i Sverige så det är fantastiskt roligt för sporten och för mig att få ett kvitto på det jag har gjort, säger Isabelle Haak till Idrottsgalan.

Nomineringen baseras på prestationer från 1 november 2019 till 31 oktober 2020 - en period under vilken "Bella" sannerligen dominerade såväl i världslaget Vakifbank Spor Kulübü Istanbul som på den internationella volleybollscenen.

Europas poängdrottning

Vid Klubblags-VM i Kina (december 2019) blev hon poängdrottning, bronsmedaljör samt utnämnd till turneringens bästa högerspiker. Samtidigt slog hon rekord i antal gjorda poäng av en enskild spelare under ett och samma Klubblags-VM (122 poäng på fem matcher).

Även i Champions League blev hon hela turneringens poängdrottning och ledde sitt lag till semifinal, innan corona satte stopp för fortsatt spel.

Dessutom blev det serieseger i Turkiet.

Vägen till världsstjärna

"Bella" klassades tidigt som en supertalang och blev utlandsproffs redan som 16-åring när hon lämnade moderklubben Engelholms VS för franska topplaget Beziers Angels. Dessförinnan hade hon hunnit göra seniorlandslagsdebut som 14-åring, vinna både två SM-guld och dubbla poängligatitlar, blivit historisk som den första att under en och samma säsong ta hem utmärkelserna Årets spelare och Årets genombrott i Elitserien, samt nominerats till utmärkelsen Årets nykomling på Idrottsgalan 2016.

Succén i Frankrike var omedelbar då hon som 17-årig vann poängligatiteln och kröntes till ligans mest värdefulla spelare. Under säsongen uppmärksammades högerspikern flitigt i fransk media, bland annat av L'Equipe, och jämfördes med basketikonen Michael Jordan.

Karriären fortsatte sedan i italienska Savino del Bene Scandicci där hon kom att dominera så till den grad att media och fans gav henne smeknamnet "La Regina de Svezia" (drottningen av Sverige). Första säsongen av totalt två i den Florensbaserade storklubben genererade i nya individuella titlar, som poängligavinnare och ligans MVP.

Inför säsongen 2019/20 gick flyttlasset till turkiska superklubben Vakifbank Spor Kulübü Istanbul, där hon nu etablerat sig ”Queen of the North” och som en av världens absolut bästa spelare och största poängmaskiner.

Möter storasyster i Champions League

Säsongen 2020/21 har inletts urstarkt av både "Bella" och Vakifbank. Laget toppar den turkiska ligan och laddar just nu för nästa veckas Champions League-premiär i Plovdiv, Bulgarien, där ett "bubbelliknande" upplägg gör att det ska spelas tre gruppspelsmatcher på tre dagar.

Bland motståndarna återfinns franska toppklubben ASPTT Mulhouse Volley där två år äldre systern Anna Haak spelar vänsterspiker. Vi har alltså att vänta något så häftigt som ett svenskt syskonmöte på den största av europeisk volleybolls klubblagsscener!

I januari väntar sedan EM-kval med det svenska damlandslaget som jagar avancemang i konkurrens med Ukraina, Portugal och Gerorgien.

Då utses vinnaren

Idrottsgalan 2021 direktsänds i SVT1, SVT Play och Sveriges Radio måndag den 18 januari kl 20:00. Där och då presenteras vinnarna i var och en av kategorierna. Länk till annan webbplats.

Samtliga nominerade i kategorin Årets kvinnliga idrottare:
- Isabelle Haak – volleyboll
- Sandra Näslund – skicross
- Linn Svahn – längdskidor
- Anna Wijk – innebandy

Fler nyheter

Publicerad: 2020-11-21

Senast uppdaterad: 2020-11-21

Visa fler nyheter

Sponsorer