Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Elitserien: Kaoshelg. Covid har tagit över. Här är alla inställda matcher.

Covid har tagit över. Alla matcher utom damernas Örebro-IKSU Umeå har ställts in. "Har inte varit med om något liknande", säger Engelholms tränare Per-Erik Dalqvist. Nästa helg ska Grand Prix spelas är det meningen. Här är läget nu.

Match efter match ställs in.
Eftersom lagen i Elitserien följer rekommendationerna och smittspridningsläget ser ut som det gör återstår bara spillror av den här elitseriehelgen i volleyboll.

Här är läget, match för match:

---

INSTÄLLT

Herrar
Lördag 15 januari:
Uppsala – Örkelljunga. Örkelljunga har covid i truppen.
Floby – Lund. Lund har covid i truppen.
Söndag 16 januari:
Uppsala – Falkenberg. Falkenberg har covid i truppen.
Södertelge – Vingåker. Båda lagen har covid i truppen.
Habo – Hylte Halmstad. Hylte Halmstad har covid i truppen.

Damer
Lördag 15 januari:
Sollentuna – Engelholm. Engelholm har covid i truppen.
RIG Falköping – IKSU Umeå. RIG Falköping har covid i truppen.
Gislaved – Linköping. Linköping har covid i truppen.
Söndag 16 januari:
Lindesberg – Hylte Halmstad. Hylte Halmstad har covid i truppen.
RIG Falköping – Lund. Båda lagen har covid i truppen.

---

SPELAS

Damer
Söndag 16 januari 14:00
Örebro – IKSU

---

Samtliga inställda matcher avses spelas vid senare tillfällen.

En av alla klubbar som påverkas är Lund som har lag i både damernas och herrarnas elitserie. Båda lagen har drabbats av smittan och tvingats ställa in matcher i helgen.

– Vi rådgör med Smittskydd Skåne gällande vårt covid-läge och följer deras rekommendationer. Nu hoppas vi att alla blir friska och krya och skänker samtidigt en tanke till samhället i stort, säger Lunds klubbchef Stefan Sjöström.

Uppsala i herrarnas elitseriebefinner sig också i en märklig situation. Redan i december tvingades de ställa in en match mot Södertelge med misstänkt covidsmitta i laget. Sedan ställdes matchen mot Sollentuna in och nu helgens båda hemmamatcher mot Falkenberg och Örkelljunga. I de tre senare fallen är det motståndarna som har covid i truppen.

Uppsala har inte spelat match sedan 18 december och nu lär det dröja till slutet av januari innan nästa är på gång.

– Vi är helt friska, men det är bara att gilla läget med tanke på den smittspridning vi har. Det är ju jättesvårt med allt. Det blir inte lika roligt och det blir svårare med motivationen, men det är klart att vi inte kan spela volleyboll när vi har läkare som avråder från spel, säger Uppsalas tränare Michael Jestin.

Ett annat prekärt läge har damernas IKSU Umeå som skulle spelat två bortamatcher under samma långresa nu i helgen, men som ser ut att behöva göra den tidskrävande resan till RIG Falköping vid ett annat tillfälle, vilket kostar.

En som har bråda dagar är Paul Engström, elitseriens tävlingsledare som har varit med inom volleybollen i decennier:

– Något sådant här har aldrig hänt förut. Jag vill ge klubbarna en stor eloge för deras uppoffrande och deras tålamod, säger han. 

En utmaning nu blir och är att hitta nya speldatum, vilket intygas av Jestin:

– Jag vet ärligt talat inte hur vi ska få ihop det. Södertelge och Sollentuna kan vi möta på vardagskvällar, men Falkenberg och Örkelljunga blir svårt att lösa, säger han.

Nästa helg spelas Grand Prix med damlagen i Hylte Halmstad, Engelholm, Örebro och Lund, samt herrlagen i Hylte Halmstad, Falkenberg, Sollentuna och Vingåker.

– Den största utmaningen nu är att hålla sig frisk, säger Engelholms tränare Per-Erik Dalqvist.

Förhoppningen är ändå att kunna genomföra Grand Prix – med begränsad publik.
Information om biljettköp för publik som vill vara på plats finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Det var längesedan Uppsala fick jubla. Laget är friskt, men får ändå inte spela någon av sina planerade matcher i helgen. De flesta lagen har covid i truppen. Foto: Åke Lager

Fler nyheter

Publicerad: 2022-01-15

Senast uppdaterad: 2022-01-15

Visa fler nyheter

Sponsorer