Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Elitserien i helgen: Yngsta laget Gislaved har överträffat alla förväntningar

Synnerligen unga Gislaved har gjort en kanonsäsong i damernas elitserie. ”Ingen trodde att vi skulle ta en enda poäng", säger tränaren PA Sääf inför lördagens möte med Sollentuna. Här är helgens alla elitseriematcher.

Inför sista ordninarie elitseriematchen har Gislaved missat chansen att gå till slutspel, men möjligheten fanns ända tills den förra omgången, vilket är anmärkningsvärt.

– Slutspelet är kört, vi hade behövt vara bättre för det. Men vi har överträffat alla förväntningar. Alla hade oss på noll poäng inför serien. Vilket lag tar 14 poäng mer än man skulle göra? undrar tränare Sääf.

Just 14 poäng är vad Gislaved har kammat in hittills, vilket ska ställas mot att elva spelare i truppen är födda 2004 eller senare. Det betyder att de allra flesta är 16 eller 17 år unga.
Hade det inte varit för två äldre utländska spelare så har truppen en lägre medelålder än RIG Falköping.

– Många spelade inte ens volleyboll förra året. Det här visar att det går att träna upp unga spelare att ta stora kliv, säger Sääf.

Han tycker det är svårt att lyfta fram någon mer än någon annan, men några av de vi känner igen är passaren Elin Fredriksson, liberon Wilma Lundberg och centern Maja Algerbo.

– Alla de svenska tjejerna i laget har minimal erfarenhet av serieverksamhet sedan tidigare. Elin har gjort ett jättejobb från att knappt kunna passa till att passa riktigt bra, tycker han.

Under lördagen kommer Sollentuna till Gislaved.

– Några av mina (förra) tjejer är där, som Fanny och Nora Andersson och liberon Gabriella Lundvall. Dessutom har de sin bästa anfallare Isabelle Falck så de är duktiga. Det är bollduktigt folk i det laget. Men vi har mer kraft än vad de har tack vare våra utländska spelare. Vi måste klara av deras serve och hålla ihop vår egen servemottagning, som mot alla lag. Då kan det bli en jämn match, menar Sääf.

----- 

I herrarnas elitserie väntas en annan jämn match när Floby tar emot Vingåker i kampen om tredjeplatsen. Båda lagen har 31 poäng efter 19 matcher.

I den kampen, om att inför kvartsfinalerna få välja motståndare istället för att bli vald, finns även Sollentuna som gästar Lund, och kanske allra mest Habo. Västgötarna har tre poäng upp till tredjeplatsen och två matcher mindre spelade. Laget möter nu elitseriens tre sämst placerade lag i tre slutomgångarna, med start hemma mot Södertelge under lördagen följt av Lund borta på söndag.

-----

Den här helgen skulle varit den sista ordinarie spelhelgen för elitserien, men efter alla flyttade matcher, främst under januari när restriktionerna var som störst, har säsongen förlängts en vecka. Kommande vecka spelas därför en rad uppsamlingsmatcher som avslutningen av elitserien.

-----

Elitserien i helgenDamer

Lördag 26 februari
14:00 Gislaved ­– Sollentuna
14:30 RIG Falköping – IKSU Umeå
15:00 Linköping – Engelholm
15:00 Värnamo – Örebro
17:00 Lund – Lindesberg


Herrar

Lördag 26 februari
14:30 Lund – Sollentuna
15:00 Floby – Vingåker
15:00 Hylte Halmstad – Uppsala
17:00 RIG Falköping – Falkenberg
17:00 Habo – Södertelge

Söndag 27 februari

14:00 RIG Falköping – Södertelge

17:00 Lund – Habo

-----

Elitseriens resultat, spelschema och statistik finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Matcherna streamas på VolleyTV här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

-----

 

Fler nyheter

Publicerad: 2022-02-25

Senast uppdaterad: 2022-02-25

Visa fler nyheter

Sponsorer