Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Lund blir värd för European Silver League

Det svenska damlandslaget kommer spela sina fyra hemmamatcher i European Silver League i Idrottshallen i Lund i juni. Det är resultatet av ett samarbete mellan Svensk Volleyboll, Visit Lund, Lunds kommun och Sveriges största volleybollklubb Lunds VK.

– En dröm går i uppfyllelse, säger Lunds klubbchef Stefan Sjöström.

Det svenska landslaget, med systrarna Haak och systrarna Lazic i spetsen, skördade enorma framgångar under året som gick. Kulmen var en bragdartad seger över Bulgarien, en stornation i volleyboll, vilket ledde fram till en historiskt bra femteplats i EM.

Framgången gjorde Sverige klart för EM 2023. Det här året spelar Sverige European Silver League, med start i slutet av maj och final 2 juli. Sverige möter hemma och borta Portugal, Estland, Slovenien och Luxemburg. En vinst i ESL ger en plats i nästa års European Golden League, vilken föregår Europamästerskapen.

De fyra hemmamatcherna spelas i Idrottshallen i Lund, och de kommer direktsändas av Sveriges Television. I Idrottshallen kommer också merparten av de svenska träningarna bedrivas inför och under European Silver League.

– Det här ligger helt rätt för Sverige. Det blir skarpa matcher mot de här länderna och då vill vi ge oss bästa möjliga förutsättningar. Det gör vi i Lund. Genom att spela alla matcherna där får landslaget chansen att ha en hemmaplan med stort publikstöd genom hela tävlingen, säger Simon Dahl, internationell förbundschef på Svensk Volleyboll.

Att det blev Lund finns det många anledningar till. För European Silver League är det geografiska läget bra. Det finns en god chans att matcherna fyller Idrottshallen med publik, vilket ger en bra inramning i en arena som redan är känd för att skapa bra stämning. Och stödet från arrangerande Lunds VK är så bra det kan bli.

– Detta är mycket glädjande, och helt i linje med kommunens evenemangs- och mötesstrategi för att öka Lunds attraktionskraft. Genom långsiktigt engagemang och tätt samarbete med olika intressenter bygger vi grunden till Lund som det självklara valet för upplevelser och möten, säger Christoffer Nilsson, kommundirektör i Lunds kommun, som bidrar med finansiering i form av evenemangsstöd.

– Vi är så stolta att kunna erbjuda volleybollpubliken en stor internationell landslagsturnering, säger Boel Starbrant på destinationen Visit Lund.

– Gensvaret från kommunen och våra egna medlemmar i Lunds VK har varit enormt och vi har nu påbörjat ett viktigt och spännande förarbete tillsammans med Svensk Volleyboll och Visit Lund kring allt från marknadsföring till evenemangsplanering och funktionärer, säger Stefan Sjöström.

-----

European Silver League 2022


Sveriges hemmamatcher i Idrottshallen, Lund:

Lördag 4 juni 15:00 | Sverige – Portugal
Söndag 12 juni 15.00 | Sverige – Estland
Lördag 18 juni 15.00 | Sverige – Luxemburg
Onsdag 22 juni 18:00 | Sverige – Slovenien

-----

Information om biljettförsäljning kommer senare.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-03-08

Senast uppdaterad: 2022-03-08

Visa fler nyheter

Sponsorer