Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SM-slutspelet: Sveriges två bästa lag möts i SM-finalen

Om vi pratade om en drömsemifinal på damsidan, Engelholm fortsätter vinna mot Örebro, så erbjuder herrsidan det mer naturliga begreppet drömfinal: Hylte Halmstad vs Falkenberg. ”Blir spännande”, säger Przemek Smereka i Falkenberg.

Herrarna

Under lördagen tog Falkenberg den första finalplatsen genom att vinna med 3-0 hemma mot Vingåker och därmed också 3-0 i matcher.

– Det är skönt att vara i finalen för andra året i rad! Vi visste att det skulle vara en tuff match eftersom det var sista chansen för Vingåker att hålla sig kvar i semifinalen. De pressade oss mycket på serve men vi gjorde ett bra jobb ändå i vår sideout. Sammanfattningsvis var vi ett bättre lag överallt, i alla lagdelar, men vi har fortfarande några grejer som vi behöver jobba på, säger Falkenbergs högerspiker Przemek Smereka.

Falkenberg har gjort en mycket solid säsong och i stort sett inte haft problem med något annat lag än Hylte Halmstad.

– Nu ser vi framåt till finalen mot Hylte Halmstad. Vi har mycket att bevisa för oss själva och för andra. Jag tror att det kommer bli ett spännande match att spela, säger Smereka till klubbens hemsida.

Seriesegrande och obesegrade Hylte Halmstad bevarade sin svit hemma mot Floby och vann semifinalens match 3 med 3-0 efter att ha ha blivit pressade till en femsetare i Floby bara två dagar tidigare.

– Floby gick ut aggressivt och insåg att deras chans att vända matchserien är att ta mycket risker. Det gav resultat inledningsvis men vi lyckades hålla en jämn nivå medan de var upp och ner. Vi fick ett par ryck och vann till slut ganska komfortabelt. Återigen tycker jag det är en rejäl laginsats men ska jag peka ut någon som jag är extra nöjd med så är det Max Petersson, säger tränaren Almir Ljutovac.

Nu väntar serietvåan Falkenberg i den helhalländska finalen. Det är ett möte som vi numera vant oss vid är det allra bästa svensk herrvolleyboll har att erbjuda.

– Vi har nu drygt en vecka på oss att förbereda oss ordentligt för säsongens höjdpunkt, SM-finalerna mot lokalkonkurrenten. Det kommer bli oerhört tuffa och roliga matcher och jag hoppas att alla som bor inom rimligt avstånd tar sig i kragen och upplever matcherna på plats. Det är de två absolut bästa lagen i landet som möts och det kommer bjudas på många häftiga bolldueller kan jag lova, säger Ljutovac.


Damerna

På damsidan gjorde Hylte Halmstad processen synnerligen kort med Linköping och vann därmed semifinalserien med 3-0 utan att förta sig.

– Damerna fortsätter att imponera med sin attityd och professionalism. De lämnar ingenting åt slumpen utan fortsätter att spela väldigt fokuserat. I dag hade vi extremt bra servepress och LVC fick därmed många tunga lägen från sina kanter. De gjorde det bra ibland med några riktigt skarpa anfall, men oftast fastnade de i vårt block vilket ledde till direkta nedblock eller bra bromsblock som vi sedan kan vända till egna anfallspoäng. Jona (Vigfusdottir) gjorde en bra match från sin högerkant med effektivt anfallsspel, bra block och väldigt utslagsgivande serve. Hon fick mycket välförtjänt priset som matchens lirare, berättar Ljutovac som även är assisterande tränare i damlaget.

Den andra semifinalserien fortsätter att överraska och underhålla. Engelholm vann återigen mot Örebro, nu på bortaplan, och har därmed vänt ett 0-1-underläge i matcher till 2-1.

Engelholm har chansen att avgöra på hemmaplan på tisdag kväll.

-----

Engelholm – Örebro, tisdag 12 april 19.00, streamas på VolleyTV här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Spelschema, resultat och statistik från SM-slutspelet finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla nyheterna i svensk volleyboll finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter

Publicerad: 2022-04-10

Senast uppdaterad: 2022-04-10

Visa fler nyheter

Sponsorer