Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Klubblags-VM: Isabelle Haak mästare och MVP - finalbesegrade sin gamla klubb

VM-final mot sitt gamla klubblag. Då stod blågula världsstjärnan Isabelle Haak för en monsterinsats. Hennes Conegliano vann söndagens rivalmöte mot Vakifbank Istanbul och ”La Regina de Svezia” utsågs till hela mästerskapets mest värdefulla spelare.

Segersiffrorna skevs till 3-1 (25-18, 23-25, 25-21, 25-21). Isabelle Haak noterades för hela 34 poäng, varav 32 i anfall och ytterligare två block. Klart flest av alla spelare. Totalt samlade hon ihop till 99 poäng över fyra matcher, vilket gör henne till mästerskapets poängdrottning. Inte konstigt att hon fick motta utmärkelsen som MVP - även det för andra året i följd.

– Det känns så klart så himla bra! Det känns jättekul, jag är så lättad och stolt på samma gång och det är så roligt att jag fick göra det med mitt nya lag Conegliano. Vi visade att vi har så mycket potential och vi har så roligt när vi spelar, så det var jättekul. Såklart jättekonstigt att spela mot Vakifbank, jag älskar dem men det är något riktigt speciellt att vinna med mitt nya lag så det känns skitbra, säger Haak till SVT Sport Länk till annan webbplats..

Matchen var speciell på många sätt, inte bara för att den utgjorde en VM-final. Det här var bara en i raden av tunga fajter som under de senaste åren utspelat sig mellan volleybollvärldens två giganter i klubblagssammanhang. Naturligt då att det med tiden byggts upp en stark rivalitet. Under säsongen 2021/22 möttes Conegliano och Vakifbank i såväl VM-final som Champions League-final. Båda gångerna korades Vakifbank till mästare, mycket tack vare en viss ”Queen of the North”, smeknamnet som Isabelle Haak fick under sina säsonger i den turkiska superklubben.

Det fanns även en match i matchen, mellan två spelare som ofta finns med i diskussionen om vem som är världens främsta. På ena sidan Isabelle Haak, poängmaskinen från Perstorp. På den andra, italienska Paola Ogechi Egonu. Att de båda megastjärnorna även bytte lag med varandra inför säsongen 2022/23 gjorde inte direkt drabbningen mindre spektakulär.

Även här gick ”Bella” segrande ur striden. 34 poäng blev som sagt hennes total, att jämföra med Egonus 27. Dessutom med högre effektivitet.

I spelaren nedan kan du se ALLA Haaks poäng från finalen:

Vägen fram till VM-guldet

Veckans VM-bravader inleddes med gruppspel, onsdag till fredag, där de totalt sex deltagande lagen hade delats in i två grupper om tre lag i varje. ”Bella” och Conegliano spelade hem dubbla segrar, 3-0 (25-22, 25-21, 25-21) mot Dentil Praia Clube (Brasilien) och 3-1 (25-18, 21-25, 25-22, 25-18) och Eczacıbaşı (Turkiet), och avancerade därmed till lördagens semifinalspel som gruppsegrare.

Det brasilianska semifinalmotståndet Gerdau Minas avvärjdes sedan relativt enkelt i tre raka akter (25-12, 25-17, 25-21), varpå Conegliano var framme i VM-final för tredje mästerskapet i följd.

Och hur det sedan gick i finalen mot Vakifbank Istanbul vet ni ju redan. Med triumf för Conegliano och Isabelle Haak.

Bella – bäst i Europa (och världen?)

Säsongen 2021/22 var enormt framgångsrik för ”Bella”. Faktum är att hon och hennes dåvarande klubb Vakifbank gjorde ”rent hus” med allt och alla och tog hem turkiska supercupen, turkiska cupen, turkiska mästerskapsslutspelen, Klubblags-VM och Champions League. Alla tävlingar slutade med de största av troféer och medaljer av de ädlaste av valörer. Haak hann dessutom med att vinna European Silver League med damlandslaget i juli och utsågs så sent som i september till Europas bästa volleybollspelare vid Europeiska Volleybollförbundets årliga gala.

Inför säsongen 2022/23 gjorde alltså 23-åringen flytten till italienska mästarklubben Conegliano. Där har hon fått en drömstart och bland annat hunnit med att spela hem titeln i italienska supercupen. Förra veckan inleddes även Champions League-gruppspelet på bästa möjliga sätt när Budapest planenligt besegrades i tre raka set under vilka ”Bella” han smälla in 19 poäng.

Under 2023 får vi se Isabelle Haak göra flera framträdanden i den blågula landslagströjan. I maj/juni spelas European Golden League Länk till annan webbplats. med minst två matcher på svensk mark. Det följs av Volleyboll-EM Länk till annan webbplats. som avgörs 15 augusti – 3 september.

LÄNKAR
Livesändningar: www.volleyballworld.tv Länk till annan webbplats.
Spelschema, resultat, statistik, pressbilder mm: https://en.volleyballworld.com/volleyball/competitions/club-world-championship-women-2022/ Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-12-19

Senast uppdaterad: 2023-01-27

Visa fler nyheter

Sponsorer