Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Eliten av eliten gör upp om ära, prispengar och Europacupplatser

I helgen, 21-22 januari, intar Svensk volleyboll Uppsala och Fyrishov för 2023 års Grand Prix, den 25:e upplagan i ordningen. På plats finns bland annat Sveriges just nu åtta bästa elitserielag (fyra dam + fyra herr) för att tävla om den åtråvärda Mikasa-troféen.

Landets åtta främsta elitserielag tävlar om GP-titlarna. Foto: Robert Boman.

Grand Prix är en riktig klassiker – en självklar del av volleykalendern och ett årligen återkommande evenemang sedan 1998.

Upplägget har förändrats och förädlats under årens lopp och i dag är volleybollfesten en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser. Här avgörs Ungdoms-GP, Senior Grand Prix och Veteran-SM parallellt och under ett och samma tak. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott att utöva hela livet.

Senior Grand Prix är en av helgens huvudattraktioner. Här drabbar Sveriges just nu hetaste elitserielag samman för att göra upp om ära, prispengar och Europacupplatser. Inte konstigt att GP räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM.

Skrällvarning?

Bara att ta sig till GP-festen är en bedrift. Äran att delta förbehålls nämligen bara de bästa av de bästa. För att kvalificera sig krävs att man är bland de fyra högst rankade lagen i elitserietabellen när klockan slår halvsäsong, vilket i år utgjordes av den 14 december då den tionde elitserieomgången fullbordades.

GP-turneringens upplägg, där allt avgörs under en och samma helg med semifinaler på lördagen och medaljmatcher på söndagen, bidrar också till den häftiga inramningen. Det är vinna eller som gäller i varje match och allt ställs onekligen på sin spets. Form är en färskvara och det kan mycket väl vara det som avgör vilka som får höja GP-pokalen mot Fyrishovs tak när krutröken lagt sig under söndagen.

Det kompakta formatet gör också att utgången rimligtvis inte alltid är så lätt att förutse, vilket ger extra nerv och krydda. Sett över hela säsonger finns det ofta lag som utkristalliserar sig som bredare och starkare än andra, och när det väl vankas SM-slutspel infriar också dessa lag allt som oftast förväntningarna och favoritskapen som lagts på dem.

Men när det gäller GP är det annorlunda. Under de två dagarna i Fyrishov kan ett lägre seedat lag blixtra till och höja sitt spel till nya nivåer för att slutligen stå som Grand Prix-mästare. Det har vi sett flera exempel på hur de senaste upplagorna.

Pokalfoto: Robert Boman. Montage: Svensk volleyboll

Obesegrade Engelholm favoriter

Med det sagt finns det de lag som mer eller mindre alltid aspirerar på favoritskapen, även under en något nyckfullare turnering så som GP.

På damsidan talar vi i det här fallet om Engelholms VS och Örebro Volley, ettan respektive tvåan i elitserietabellen. EVS är obesegrade hittills under säsongen 2022/23 och har endast tappat fem set på tolv grundseriematcher. Fjärdeseedade Linköpings VC, Engelholms motståndare i lördagens semi, gör sitt allra första Grand Prix-framträdande i helgen och har en tuff utmaning framför sig när de ska försöka rubba de niofaldiga (!) GP-mästarna från Skåne.

– Klubben har en historia med en stark vinnarkultur. Jag tycker också att man ger oss spelare förutsättningar att vara ett topplag. Sånt är viktigt, säger EVS-passaren Frida Kindbom till HD.se Länk till annan webbplats., med ett förflutet i just Linköping.

Tidigare nämnda tabelltvåan Örebro finns det dock en del orosmoln kring. Närkingarna kliver in i GP med två raka förluster i bagaget. Visserligen mot tufft motstånd i form av Engelholm (0-3) och regerande svenska mästaren Hylte/Halmstad (1-3), men uppladdningen till helgens haussade turnering kunde helt klart varit bättre. Elitserienykomlingen Göteborg, det stora utropstecknet i årets GP-startfält, står för motståndet i semin, men även hos dem tycks formen vara sviktande i och med tre raka nederlag, senast mot nästjumbon RIG Falköping.

Titelförsvarande Hylte/Halmstad i förarsätet

På herrsidan är det två klassiska halländska klubbar som dominerar förhandssnacket. Framför allt Hylte/Halmstad, som är titelförsvarare av såväl SM som GP. Att de dessutom är obesegrade hittills under säsongen 2022/23 gör inte direkt favoritskapet mindre. Lunds VK, som är purfärska i GP-sammanhang, radar upp som motståndare på andra sidan nät i lördagens semi.

– Att hålla fokus hela helgen tror jag blir avgörande för oss. Gällande spelet är det som vanligt serve och mottagning som är det viktigaste. Vi är väldigt svårstoppade när mottagningen sitter. Det är det här vi har väntat på hela säsongen. Grand Prix brukar vara den roligaste helgen på säsongen och dessutom är vi många som saknar ett GP-guld. Med andra ord är vi väldigt taggade, säger H/H:s väldige center Anton Ribom Länk till annan webbplats..

I den andra semifinalen gör tabelltvåan Falkenbergs VBK och trean Habo Wolley upp, och här känns det i princip helt öppet på förhand. Blott två poäng skiljer lagen åt i elitserietabellen när de båda spelat 13 matcher. Tittar man på inbördes möten är det fördel FVBK, som avgått med segern i båda matcherna lagen emellan den här säsongen. 3-1 i första tillställningen följdes upp av en knallhård femsetare i den andra (23-25, 27-25, 27-29, 25-22, 15-13), som spelades så sent som den 7 januari.

Landslagsspelarna Cecilia Malm, Engelholm, och Joel Andersson, Hylte/Halmstad, frontar GP-montaget. Foto: Nisse Nilsson och Åke Andersson. Montage: Joakim Bengtsson.

Upplev GP på plats!

Grand Prix-helgen upplevs bäst tillsammans med andra volleyfantaster på plats i Uppsala, där läktarna och Fyrishovs hallar fylls av glädje, gemenskap och action.

För att undvika köer i entrén uppmanas besökare förköpa biljetter via Eventim, som är officiell biljettförmedlare. Det går att köpa både dagsbiljetter och helgbiljetter, som ger entré till samtliga tre mästerskap som avgörs i Fyrishovs hallar under de två intensiva tävlingsdagarna.

KÖP BILJETTER HÄR! Länk till annan webbplats.

Alla matcher livestreamas

Tycker du precis som vi att volleyboll är världens bästa TV-sport? Då har du något att se fram emot i helgen! För den som inte kan ta sig till helgens volleybollfest finns nämligen möjlighet att se samtliga Senior-GP-matcher via livestream på www.volleytv.se Länk till annan webbplats..

Sändningarna produceras av Joakim Andersson, som under elitseriesäsongen sköter streamingen åt bland annat Södertelge VBK. GP-sändningarna utgörs av en fyrkameralösning med kommentator och grafik.

Du kan enkelt köpa tillgång till sändningarna. På den här sidan Länk till annan webbplats. hittar du information om hur du går till väga samt vilka erbjudanden som finns att tillgå.

SPELSCHEMA – SENIOR GRAND PRIX

2023-01-21
10:00 Semifinal 1 – damer: Örebro (2) – Göteborg (3)
12:30 Semifinal 2 – damer: Engelholm (1) – Linköping (4)
15:30 Semifinal 1 – herrar: Hylte/Halmstad (1) – Lund (4)
18:00 Semifinal 2 – herrar: Falkenberg (2) – Habo (3)

2023-01-22
09:00 Bronsmatch – damer: Förloraren semi 1 – Förloraren semi 2
11:30 Bronsmatch – herrar: Förloraren semi 1 – Förloraren semi 2
14:30 Final – damer: Vinnare semi 1 – Vinnare semi 2
16:30 Final – herrar: Vinnare semi 1 – Vinnare semi 2

FAKTA – GRAND PRIX 2023

Datum: 21-22 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Hylte/Halmstad (dam), Hylte/Halmstad (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se Länk till annan webbplats..

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA

Damer
Engelholm: 9 guld
Örebro: 7 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket (Vallentuna): 3 guld
Hylte/Halmstad: 1 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld

Herrar
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 6 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 2 guld
Habo: 1 guld

LÄNKAR
Säkra dina GP-biljetter – förköp här! Länk till annan webbplats.
Spelschema Senior Grand Prix Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema Senior Grand Prix Herr Länk till annan webbplats.
Spelschema Veteran-SM Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Flickor Länk till annan webbplats.
Spelschema Ungdoms-GP Pojkar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-20

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Visa fler nyheter

Sponsorer