Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Hylte/Halmstad fullbordar vändningen - svenska mästare för tredje året i följd

Hylte/Halmstad Volleys herrar är svenska mästare i volleyboll för tredje året i följd och elfte gången totalt. Det står klart efter fredagskvällens urladdning i Halmstad arena, då hallänningarna fullbordade en mäktig vändning av finalserien mot utmanaren Habo, där man gick från underläge 0-2 i matcher till SM-guld.

Hylte/Halmstad, svenska mästare 2023! Foto: Robert Boman.

SM-FINAL HERRAR 5:5
Hylte/Halmstad vs Habo
Setsiffror: 25-15, 28-30, 25-16, 25-16
Bästa poängplockare: Pierce Johnson, 21, Hylte/Halmstad. Matthew Passalent, 16, Habo.
Matchens lirare: Pierce Johnson, Hylte/Halmstad. Hugo Morency, Habo.
Fullständig matchstatistik Länk till annan webbplats.
Se matchen och prisutdelningen i repris! Länk till annan webbplats.

Vilket drama! Vilken rysare!

2023 års SM-finalserie på herrsidan blev en svensk elitvolleyklassiker som avgjordes först i den femte och direkt avgörande guldmatchen mellan två kombattanter som pressade varandra till det yttersta.

På ena sidan, tiofaldiga svenska mästarna Hylte/Halmstad som gick obesegrade genom grundserien, Grand Prix och de två inledande slutspelsfaserna – och som jagade tredje raka SM-titeln. På den andra, förstagångsfinalisterna från Habo som med hunger, inspiration och glödande entusiasm både charmade och chockade i jakten på klubbens första SM-titel.

Det lilla men mäktiga volleybollfästet vid Vätterns strand vann de två första finalmatcherna högst imponerande och hade ena handen på SM-pokalen, men den halländska draken reste sig i motvind och tvingade via två raka 3-1-triumfer fram fredagskvällens dunderdrama i Halmstad arena.

Guldhattar på! Foto: Robert Boman.

“Då kommer tårarna”

Duellanterna krämade där ur det sista som fanns att hämta ur energireserven och uppbådade en ny häftig volleyföreställning. När krutröken hade lagt sig stod Hylte/Halmstad som svenska mästare efter tredje raka 3-1-segern.

Pierce Johnson var poängbäst med sina 21 ”pinnar” och utsågs till matchens lirare i hemmalaget.

– Jag upplever en enorm eufori. Det har varit fantastiska matcher och just nu är jag bara otroligt glad – och stolt framför allt. Med tanke på alla motgångar vi haft nu under slutspelet känner jag en enorm lättnad, och då kommer tårarna, säger Hylte/Halmstads egenfostrade stjärnpassare Dardan Lushtaku till Radiosporten under guldfirandet Länk till annan webbplats..

Även SVT Sport med rapport och inslag. Länk till annan webbplats.

Dardan Lushtaku “in action”. Foto: Robert Boman.

En av Svensk volleybolls största lägger skorna på hyllan

Matchen markerade även ett perfekt slut på H/H-fostrade Marcus ”Max” Nilssons långa och extremt framgångsrika karriär. Högerspikern är en av svensk volleybolls absolut största stjärnor genom tiderna och noterades för 15 poäng i tillställningen, som var blott hans andra framträdande under elitseriesäsongen 2022/23.

Det var inför säsongen 2019/20 som den nu 40-årige Torupssonen återvände till moderklubben för att vinna en av få klubblagstitlar han då ännu saknade. SM-guldet. Med sig i bagaget hade han en nära två decennier lång proffssejour, under vilken han bland annat hade vunnit Champions League 2013 och utsetts till turneringens främsta spelare.

När hans karriär nu summeras i sin helhet kan vi konstatera att hemkomsten blev minst sagt lyckad. Det blev inte bara ett SM-guld, utan tre.

– Det var verkligen inte meningen att jag skulle stå på planen, men man får ställa upp när det krisar. Det var skönt att vi kunde ta hem det här, säger Nilsson till SVT Sport Länk till annan webbplats..

Marcus Nilsson avrundar karriären med ännu ett SM-guld. Foto: Robert Boman.

Habo i toppen för att stanna?

För Habo Wolley slutade säsongen med en tredje raka missad chans att säkra klubbens första SM-titel. Ett faktum som lär svida ordentligt, men när den värsta besvikelsen lagt sig bör lagets spelare och ledare glädja sig över en historiskt stark säsong under vilken de utöver SM-silvret även noterats för en tredjeplats i grundserien samt en andraplats på Grand Prix.

Inte konstigt att det mäktiga bortafölje man hade i ryggen i dagens finalmatch fortsatte sjunga för och om sitt lag långt efter avslutad prisceremoni. En hyllning som förtjänar en hyllning i sig.

Och Habos framgång känns fullständigt logisk. För strax över tio år sedan inledde klubben en stor ungdomssatsning som med tiden gjort orten till ett av landets främsta volleyfästen. Efter att ha dominerat på ungdomssidan under flera år är man nu även med och slåss i toppen på högsta svenska seniornivå. Mycket talar för att man är där för att stanna.

Habopublikens hyllningar ville inte sluta efter matchen. Foto: Robert Boman.

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
Spelschema och stats SM-slutspelet Dam Länk till annan webbplats.
Spelschema och ststs SM-slutspelet Herr Länk till annan webbplats.
Streaming: Här visas SM-finalerna! Länk till annan webbplats.
Om elitseriesäsongen 2022/23 Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien dam Länk till annan webbplats.
Sluttabell Elitserien herr Länk till annan webbplats.

SÅ AVGJORDES SM-SLUTSPELET
De åtta främst placerade lagen från grundserien deltog i SM-slutspel. Säsongens stora crescendo startade helgen 18-19 mars och pågick fram till den 28 april. Förutom svenska mästare korades även bronsmedaljörer; Örebro på damsidan och Sollentuna på herrsidan. Slutspelet spelades i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelades i bäst av två matcher Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här Länk till annan webbplats.!

Fler nyheter

Publicerad: 2023-04-28

Senast uppdaterad: 2023-04-28

Visa fler nyheter

Sponsorer