Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svenska Supercupen inviger volleybollsäsongen 2023/24

Dubbla supercupfinaler och en livesänd upptaktsshow. Söndagen den 17 september rivstartar svensk elitvolleybolls finrum sin säsong. Titelmatcherna Engelholm – Hylte/Halmstad (d) och Hylte/Halmstad – Habo (h) spelas i Frejahallen, Falköping, med start 14:00 respektive 16:00. Båda tillställningarna sänds fritt på nya volleytv.se Länk till annan webbplats.!

Julia Nilsson under en av vårens SM-finalmatcher mot Hylte/Halmstad. Foto: Robert Boman.

Svenska Supercupen markerar starten på den nya tävlingssäsongen och blir även avslutet på premiärupplagan av Svensk Volleyboll Convention Länk till annan webbplats.; Svenska Volleybollförbundets nya mötesplats för utbildning och utveckling som arrangeras 14-17 september i samma lokaler i Falköping.

Söndagen utgör den fjärde och sista konventdagen där det bland annat är fokus på Elitserien, med årsmöte inom serieföreningen Svensk Elitvolleyboll, samtidigt som Volleykanalen med start 12:30 levererar en timslång upptaktsshow Länk till annan webbplats. på YouTube inför kommande seriestart.

I sändningen avslöjas resultatet av en undersökning där elitseriecoacherna traditionsenligt fått tippa vilka lag som står som svenska mästare säsongen 2023/24, vilka lag som kvalificerar sig för 2024 års upplaga av Grand Prix samt hur den slutgiltiga elitserietabellen kommer se ut. Därtill tillkommer kommentarer och analyser av gästande expert Staffan Blomgren samt intervjuer med representanter från ett gäng av elitserielagen.

I anslutning till detta spelas de två supercupfinalerna där förra säsongens allra främsta elitserielag på dam- och herrsidan kommer göra upp om den nya titeln, som tillsammans med Grand Prix och SM blir en ”gyllene trippel” av troféer att lägga beslag på under säsongen 2023/24.

Det är fri entré till matcherna i Frejahallen, Falköping, och de livesänds även kostnadsfritt på volleytv.se Länk till annan webbplats. enligt följande schema:

14:00 – Engelholm vs Hylte/Halmstad (d) Länk till annan webbplats.
16:00 – Hylte/Halmstad vs Habo (h) Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

”Sätter tonen för säsongen”

Damfinalen är först ut att avgöras med start 14:00 och här väntar ett riktigt klassikermöte mellan Engelholm och Hylte/Halmstad.

EVS landslagscenter Julia Nilsson ser drabbningen som en viktig värdemätare:
– Vi är supertaggade! Detta blir den första tävlingsmatchen på säsongen för vår del så det ska bli kul att se hur långt vi kommit i vårt spel hittills.

De två supercupkombattanterna är giganterna som dominerat svensk elitvolleyboll i omkring tio års tid. Längs vägen har man byggt upp en rivalitet som sporrar och driver på utvecklingen i lagen.

– Det är alltid kul att möta Hylte/Halmstad. De brukar ha ett starkt lag från början av säsongen och vi matchar nästan alltid otroligt bra mot dem. Jag känner ju några som står på andra sidan och de är lika mycket tävlingsmänniskor som vi är i EVS, så jag förväntar mig högkvalitativ volleyboll från första serven, fortsätter Nilsson.

Hur ser du på era chanser att gå segrande ur drabbningen – och vad skulle det betyda att inleda den nya säsongen med en titel?
– Jag har stort förtroende för mitt lag. Vi har många spelare som är hungriga på speltid och vi utmanar alltid varandra på träningarna så det tror jag kan vara en nyckel till vinst i helgen. En seger är alltid viktig, oavsett vilket lag det är mot, men EVS och Hylte/Halmstad har ju alltid varit rivaler så det är viktigt att vi sätter tonen för säsongen från första matchen.

Energiknippet Joel Andersson under en av vårens SM-finaler mellan Hylte/Halmstad och Habo. Foto: Robert Boman.

Tredje gången gillt för Habo?

Herrfinalen mellan Hylte/Halmstad och Habo startar i sin tur 16:00. H/H:s stjärnlibero Joel Andersson ser med tillförsikt fram emot att tillställningen:
– Vi har en bra känsla i gruppen! Kul att äntligen komma i gång och jag tror många längtar efter att få rivstarta med en cupmatch framför förhoppningsvis mycket publik i Frejahallen.

Matchen är en dubbel finalrepris från förra säsongens SM-slutspel och Grand Prix. Båda tillfällena stod hallänningarna som mästare, men i SM-finalserien krävdes maximala fem drabbningar för att skilja lagen åt.

Det unga och hungriga Habo har visserligen haft en del ruljangs i truppen sedan dess, men stommen av egenproducerade talanger, som i mångt och mycket är intakt, är nu ännu lite äldre och har dessutom gott om erfarenhet från titelmatcher. Räcker det för att välta de senaste årens herrdominant inom svensk elitvolleyboll?

Hylte/Halmstad har i sin tur fyllt på med ett gäng spännande nyförvärv och ställt in siktet på att lägga beslag på ännu en titel:
– Jag tror vi har goda chanser med en stor och bred trupp och med god konkurrens på alla positioner. Viktigt blir att vi är ödmjuka inför uppgiften och redo för en tuff kamp mot ett starkt Habo, konstaterar Joel Andersson.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-15

Senast uppdaterad: 2023-09-15

Visa fler nyheter

Sponsorer