Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Elitserien: Tidiga skiktningar och trender i tabellerna

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Engelholm med landslagscentern Julia Nilsson har inlett säsongen övertygande. Foto: Robert Boman.

En ny elitseriehelg är här och säsongen 2023/24 fyller snart en månad!

Tabellerna haltar visserligen, där de flesta lagen hunnit spela tre eller fyra matcher, men det är svårt att hålla sig från att titta närmare på tidiga skiktningar och trender.

Vi noterar exempelvis att 5 av 22 lag ännu är obesegrade. På damsidan hittar vi två av dem, i form av mästarlaget Engelholm och fjolsäsongens bronsgäng från Örebro. Serieledande på damsidan är dock Hylte/Halmstad som hunnit med hela fem matcher (varav fyra segrar), vilket är två mer än deras tidigare nämnda obesegrade rivaler.

På herrsidan har trion Hylte/Halmstad, Lund och Floby idel nollor i förlustkolumnen. Serieledande mästarlaget H/H har dessutom hunnit med extrema sex matcher under vilka de registrerats för blott en enda setförlust. Inte konstigt att de dragit i väg i toppen av tabellen med maximala 18 poäng. Lund och Floby följer där bakom med fyra respektive tre inkasserade segrar.

I andra änden av tabellerna finns totalt fyra lag som haft det kämpigt under säsongsinledningen. På herrsidan är det Södertelge och nykomlingen Malmö som hittills kammat noll - båda med tre matcher spelade. Damsidans IKSU och Lindesberg har samma facit efter fem respektive tre matcher.

På herrsidan finns för övrigt även en intressant skiljelinje som är tidsmässigt förvånansvärt tydlig och samtidigt tabellmässigt högt dragen. Det exemplifieras bäst av att RIG Falköpings enda seger (på fem matcher) och totalt fyra inspelade poäng räcker hela vägen till en femteplats. Ovanför dem är det ett redan relativt markant gap om fem poäng upp till toppkvartetten, som utöver tidigare nämnda även består av Habo. Frågan är om den övre och nedre halvan redan börjat utkristallisera sig? Känslan är att den nedre halvan är "övertalig" i nuläget och något eller några av lagen snart kommer börja röra på sig för att ta upp jakten på högre tabellplaceringar.

Helgen 21-22 oktober bjuder på elva nya drabbningar, varav hela nio avgörs under lördagen.

Vi ser bland annat Sollentunas damer dubblera; först med hemmamatch mot Gislaved på lördagen, sedan med en stentuff bortamatch i Skåne där svenska mästaren Engelholm väntar i Kungsgårdshallen.

Dubblerar gör även Uppsala på herrsidan. Och även här väntar besök i Skåne; två gånger om de facto. "Turnén" inleds med ett stopp i och mot svårspelade Lund under lördagen, varpå färden tar dem vidare till Malmö för en söndagsmatch med ovanlig starttid. Malmö och Uppsala möttes för övrigt i tuffa dueller i elitseriekvalet gångna våren. Byggdes det möjligtvis upp rivalitet mellan lagen?

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS OMGÅNG

Dammatcher
2023-10-21
14:00 IKSU – Göteborg
14:30 Sollentuna – Gislaved
15:00 Lund – Örebro
16:00 Linköping – Hylte/Halmstad
17:00 RIG Falköping – Lindesberg

2023-10-22
15:00 Engelholm – Sollentuna

Herrmatcher
2023-10-21
14:40 RIG Falköping – Vingåker
17:00 Sollentuna – Habo
17:00 Södertelge – Floby
17:30 Lund – Uppsala

2023-10-22
11:00 Malmö – Uppsala

LÄNKAR

elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herrar Länk till annan webbplats.


Fler nyheter

Publicerad: 2023-10-20

Senast uppdaterad: 2023-10-20

Visa fler nyheter

Sponsorer