Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Seriefinal tjuvstartar derbyfylld elitseriehelg

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Sveriges båda landslagsliberor, Filippa Brink och Emmy Andersson, möts i fredagskvällens seriefinal mellan Engelholm och Hylte/Halmstad. Foto: Robert Boman

Elitserien är tillbaka! Efter ett kortare uppehåll för U23-SM (där Hylte/Halmstads damer och Stöckes herrar korades till mästare) fortsätter svensk elitvolleybolls finrum sitt grundseriespel helgen 11-12 november.

Vi tjuvstartar dock veckoslutet med ett klassiskt rivalmöte mellan Engelholm och Hylte/Halmstad som drabbar samman med start 19:00 under fredagskvällen.

Kombattanterna har dominerat i toppen av Elitserien i tio års tid – och säsongen 2023/24 ser inte ut att vara något undantag. Matchen utgör nämligen en seriefinal, där EVS sitter i förarsätet med maximala 15 poäng på fem spelade matcher, och med H/H på lika många “pinnar” med sex matcher spelade.

Det skånska hemmalaget får gälla som favorit då man ännu har att förlora ett set den här säsongen. Lagbygget ser återigen så där otäckt starkt ut, men bland gängen som ska kunna utmana lyser just deras halländska rivaler som den kanske främsta kandidaten.

För Hylte/Halmstadsspikern Cecilia Malm blir tillställningen extra speciell. Inför säsongen 2023/24 gjorde landslagsspelaren den inte helt okontroversiella övergången från EVS till H/H. Fredagskvällens tillställning blir hennes första tävlingsmatch tillbaka i Kungsgårdshallen, Engelholm, sedan flytten. Formen är där den ska; i förra helgens U23-SM-final bankade hon in 22 poäng på tre set. Vilka H/H där och då mötte i finalen? Engelholm, givetvis!

En häftig match i matchen blir dessutom duellen mellan Engelholms Filippa Brink och Hylte/Halmstads Emmy Andersson; Sveriges båda landslagsliberor. Missa inte det!

Derby x 3

Efter fredagens batalj bjuder helgen sedan på ytterligare nio härliga matcher, där det dukas för hela tre derbyn; samtliga på herrsidan:

  • Först ut har vi Skånederby 15:00 på lördag, då Malmö och Örkelljunga drabbar samman. Två lag som, utöver geografin, har gemensamt att de är i stort behov av poäng. Med två poäng vardera efter fem spelade matcher ligger de på nionde respektive tionde plats i tabellen, med endast Södertelge bakom sig. Tre friska “pinnar” för något av lagen skulle ge ett välbehövligt själförtroendelyft och dessutom sannolikt innebära att man lägger sig på slutspelsplats.

  • Nästa derby hittar vi Falköping, där RIG och Floby möts med start 17:00 på lördag. Fortfarande obesegrade tabelltrean Floby är klar favorit, men de talangfulla eleverna vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium har potential att skaka motståndet. Tidigare under säsongen har man fällt både Malmö och Vingåker samt pressat Örkelljunga till skiljeset.

  • Helgens tredje och sista derby hittar vi i mötet mellan Södertelge och Sollentuna som gör upp 16:00 på söndag. Hemmalaget har haft en blytung start på säsongen och står på noll i både poäng-, vinst- och setkolumnen efter fyra spelade matcher. En snabbtitt på spelschemat ger en delförklaring till den tunna skörden. Laget har nämligen ställts mot Elitseriens toppkvartett; Hylte/Halmstad, Lund, Floby och Habo, där de tre förstnämnda fortfarande är obesegrade. Hur Södertelge står sig i jämförelse med övriga lag i serien är därmed svårt att veta. Efter helgens rivalmöte med tabellfemman Sollentuna får vi kanske en klarare bild.

När helgens elitvolleybravader är till ända behöver man sedan inte vänta lika länge som vanligt för att sätta tänderna i nästa omgång. Kommande vecka spelas nämligen hela nio vardagsmatcher, 14-16 november. Bänka er!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS OMGÅNG

Dammatcher
2023-11-10
19:00 Engelholm – Hylte/Halmstad

2023-11-11
13:15 Göteborg – Sollentuna
14:30 RIG Falköping – Örebro
15:00 Lindesberg – Gislaved

2023-11-12
14:00 Lund – RIG Falköping

Herrmatcher
2023-11-11
14:00 Vingåker – Hylte/Halmstad
15:00 Malmö – Örkelljunga
17:00 RIG Falköping – Floby

2023-11-12
16:00 Habo – Uppsala
16:00 Södertelge – Sollentuna

LÄNKAR

elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-10

Senast uppdaterad: 2023-11-10

Visa fler nyheter

Sponsorer