Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Seriefinal och bottenstrid när sista GP-platserna ska delas ut

Elitserienvolleyboll.se levererar rapport med länkar till livescore och streaming inför helgens omgång.

Habo, med lagkapten Algot Danielsson i spetsen, har GP-platsen i egna händer men är pressade inför avslutningen av GP-racet. Foto: Robert Boman.

Vi har en av säsongens mest intressanta elitseriehelger framför oss! Totalt nio matcher att se fram emot 2-3 december, varav sex spelas under lördagen och resterande tre under söndagen.

Här finns gott om vinklar att sätta tänderna i. Först och främst det faktum att “GP-racet” kommer nå sitt avgörande.

När krutröken lagt sig efter helgens drabbningar vet vi vilka lag som kvalificerat sig för 2024 års upplaga av Grand Prix. Omgången som väntar är nämligen grundseriens tionde i ordningen, vilket markerar att halva grundserien avverkats. De fyra lag som där och då rankar högst i grundserietabellen på dam- respektive herrsidan belönas med GP-platserna.

Grand Prix är en av Svensk volleybolls allra största mötesplatser. Varje år avgörs här Ungdoms-GP, Elit Grand Prix och Veteran-SM under ett och samma tak i Fyrishov, Uppsala. Tillsammans visar deltagande ungdomar, elitspelare och veteraner att volleyboll är en idrott för hela livet.

20-21 januari gör Sveriges bästa elitlag upp om Grand Prix-titeln, som är den mest prestigefulla i volleyboll-Sverige näst efter SM. Totalt åtta nervkittlande semifinal- och medaljmatcher spelas över de två tävlingsdagarna och de slutgiltiga vinnarna säkrar, utöver ära och mästartitel, även prispengar och Europacupplatser.

Sista platserna på spel

Följande sex lag har redan säkrat sina “guldbiljetter” till Grand Prix 2024:

  • Damlag: Hylte/Halmstad, Engelholm, Örebro
  • Herrlag: Floby, Hylte/Halmstad, Lund

Om de fjärde och sista platserna är det fajt om hela vägen in i mål.

På damsidan har Lund allt i egna händer. Seger i lördagens bortamöte (17:00) med nästjumbon IKSU ger GP-avancemang. Jagande Sollentuna VK och Linköpings VC har dock inte gett upp hoppet och lagen möter dessutom varandra ett par timmar tidigare (15:00) i Linköpings Sporthall.

SVK står i dagsläget på samma antal poäng som Lund (15), men innehar femteplatsen i tabellen på grund av något sämre setkvot. Kan de besegra LVC i tre raka set kommer de sätta rejäl press på Lund att leverera i kvällsmatchen mot IKSU.

Sexan Linköping, som står på 13 poäng, måste i sin tur besegra Sollentuna, allra helst i raka akter, för att ta sig till GP. Dessutom behöver Lund samtidigt förlora mot IKSU.

Habo och Sollentuna i fajt

På herrsidan är det Habo Wolley och Sollentuna VK som fajtas om den fjärde och sista GP-platsen.

Habo sitter i förarsätet med 16 inspelade poäng på nio matcher. Sollentuna befinner sig två poäng bakom.

Av de två kombattanterna har SVK dock den på pappret enklare matchen. 14:30 under lördagen bortaspelar de mot tabellsexan RIG Falköping i vad som är helgens allra första tillställning. Seger där skulle innebära att de lägger beslag på fjärdeplatsen i tabellen. I alla fall tillfälligt.

För 16:00 under söndagen har Habo chansen att ta tillbaka den. På andra sidan nätet väntar tuffa tabelltrean Lund i vad som sannolikt kommer vara en kokande sporthall. Om Sollentuna dagen innan lyckats vinna, spelar Habo med mycket press på sina axlar. I det här scenariot krävs att de går segrande ur striden med skåningarna, annars tillfaller GP-platsen SVK.

Seriefinal och bottenstrid

Som om det inte var nog med GP-racet har vi också att se fram emot ytterligare tre känslofyllda matcher på herrsidan.

Lördagens seriefinal med start 15:00 är en riktig godbit! Där och då drabbar ledande Floby samman med regerande mästaren Hylte/Halmstad. Floby Sporthall lär vara fullsmockad och här kommer både prestige och viktiga poäng stå på spel. Dessutom avgör tillställningen vilket av lagen som blir högst seedat inför Grand Prix!

– På lördag kan vi se fram emot att se de för närvarande två bästa lagen i Sverige, och det vore fantastiskt att få ett massivt publikstöd i ryggen. Vi måste kombinera offensivt, smart, taktiskt och tålmodigt spel om vi ska kunna pressa Hylte/Halmstad, säger Flobycoachen Kalle Nordén.

Prestige och dramatik räknar vi även med i de övriga två herrmatcherna. Här möts nämligen de fyra lag som i dagsläget befinner sig i bottenskiktet av tabellen.

15:00 under lördagen tar nian Malmö (6 poäng) emot tian Södertelge (6 poäng). 16:00 dagen därpå gästas jumbon Örkelljunga (5 poäng) av åttan Uppsala (8 poäng). Mängder av viktiga poäng står bevisligen på spel – och beroende på resultaten kan det ske tvära kast i tabellen.

På damsidan väntar sist med definitivt inte minst en riktig toppmatch. 16:00 under söndagen tar tabelltvåan Engelholms VS emot trean Örebro Volley. Och även här står mycket på spel, utöver renommé och viktiga poäng.

Om EVS vinner i tre raka set tar de nämligen över förstaplatsen i elitserietabellen, vilken i dag toppas av Hylte/Halmstad som redan spelat tio matcher. Skåningarna kliver i det här scenariot om på bättre setkvot och skulle i sådant fall ta över som det toppseedade laget inför Grand Prix, vilket ger på pappret mindre tufft motstånd i den inledande semifinalen.

Örebro har i sin tur chansen att ta sig förbi Engelholm och skulle vid seger kliva upp jämsides med ledande Hylte/Halmstad, förutsatt att man kammar hem samtliga tre poäng.

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS OMGÅNG

Dammatcher
2023-12-02
14:30 Lindesberg – Göteborg
15:00 Linköping – Sollentuna
17:00 IKSU – Lund

2023-12-03
16:00 Engelholm – Örebro

Herrmatcher
2023-12-02
14:30 RIG Falköping – Sollentuna
15:00 Floby – Hylte/Halmstad
15:00 Malmö – Södertelge

2023-12-03
16:00 Habo – Lund
16:00 Örkelljunga – Uppsala

LÄNKAR

elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-12-01

Senast uppdaterad: 2023-12-01

Visa fler nyheter

Sponsorer