Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Säsongens utmärkelser 2023/24: Här är vinnarna!

Elitseriecoacherna har sagt sitt och det har blivit dags att presentera vinnarna i Säsongens utmärkelser 2023/24. Sex klubbar finns representerade bland pristagarna!

Cecilia Malm, Siri Engström, Jonas Svantesson och Viktor Lindberg återfinns bland pristagarna. Foto: Robert Boman / Göteborg Volleybollklubb.

Med grundserien bakom oss och SM-slutspelet i full gång har det blivit dags att traditionsenligt uppmärksamma och hylla alla de som genom sina prestationer utmärkt sig lite extra under elitseriesäsongen 2023/24.

Coacher har både nominerat kandidater och nu även poängröstat fram sina favoriter i respektive kategori. Omröstningarna pågick 20–24 mars och har genererat följande resultat:

SÄSONGENS UTMÄRKELSER 2023/24

Elitserien Dam

  • Årets spelare: Cecilia Malm, Hylte/Halmstad
  • Årets rookie: Siri Engström, Göteborg
  • Årets coach: Jonas Svantesson, Örebro

Elitserien Herr

  • Årets spelare: Viktor Lindberg, Floby
  • Årets rookie: Marcus Gemhed, Habo
  • Årets coach: Andrew McWilliam, Lund

Cecilia Malm och Viktor Lindberg är två av Elitseriens största stjärnor. Foto: Robert Boman.

Servekanonen fortsätter dominera

Utmärkelsen som Säsongens spelare i Elitserien tilldelas alltså landslagslirarna Cecilia Malm, Hylte/Halmstad, och Viktor Lindberg, Floby.

21-åriga Malm har framtiden för sig men har redan etablerat sig som en av Elitseriens främsta spelare.

Den Danderyds SK-fostrade vänsterspikern utgör trots sin ringa ålder en grundsten i lagbygget hos guldjagande Hylte/Halmstad, som slutade tvåa i grundserien och åkte hem från januari månads Grand Prix med silvermedaljer hängande runt sina halsar.

Cecilia excellerar i alla spelmoment, vilket bland annat visar sig i att hon levererade 208 poäng tillsammans med stabilt servemottag grundserien igenom. Till det hör hennes servar till seriens allra vassaste.

Frågan är hur länge vi får behålla henne i Elitserien? Lag i större ligor lär lockas och flockas!

Lindberg mottar i sin tur priset för andra säsongen i följd. Förra året återvände ess-kungen till svensk elitvolleybolls finrum och moderklubben Vingåker efter ett flerårigt och mycket framgångsrikt utlandsäventyr i bland annat tyska Bundesliga.

Den här säsongen huserar alltså Viktor i Floby, som han med sitt bländande spel i både anfall och försvar fört till stora framgångar. Däribland serieseger, Grand Prix-silver och nu senast, SM-semifinal.

Vänsterspikern hade grundseriens tredje högsta poängtotal (346) och levererade överlägset flest serveess (68) med sin tunga högerslägga. Dominansen kan även illustreras genom listan över antalet serveess per spelat set (1,01), där hans notering är dubbelt så bra som närmast jagande; grundseriens poängkung Justin Delorme i Vingåkers VK, (0,49).

Marcus Gemhed och Siri Engström har startat sina elitvolleykarriärer starkt. Foto: Robert Boman / Göteborg Volleybollklubb.

Poängbäst direkt

Rookieutmärkelsen är exklusiv för svenska spelare. För att anses som rookie ska en spelare göra sin första säsong i Elitserien (utanför Riksidrottsgymnasiet), alternativt ha deltagit i högst 30 set i grundserien under tidigare säsonger.

I år är det Göteborgs Siri Engström och Habos Marcus Gemhed som prisas. Talangerna har inlett sina seniorkarriärer i Elitserien på ett övertygande sätt och går en ljus framtid till mötes.

19-åriga Siri imponerade stort från sin spikerposition i det Göteborg hon inför säsongen 2023/24 anslöt direkt från Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping.

Det Lunds VK-fostrade löftet levererade med jämnhet säsongen igenom och var med sina 217 poäng lagets poängbästa spelare i grundserien. Med det bidrog hon starkt till att Göteborg slutade åtta i tabellen och därmed knep den sista slutspelsplatsen.

20-åriga Gemhed är den senaste talangen sprungen ur den häftiga volleyplantskolan vid Vätterns västra strand.

Från sin spikerposition har han levererat på förtroendet som han den här säsongen givits i moderklubben Habo Wolleys elitlag.

77 grundseriepoäng på 35 set och fint mottagspel lovar gott inför framtiden. Ytterligare 22 “pinnar” hittills i SM-slutspelet likaså, där han tillsammans med lagkamraterna nu närmast tar sig an regerande mästaren Hylte/Halmstad i en repris på förra årets SM-finalserie.

Jonas Svantesson och Andrew McWilliam har dirigerat sina respektive klubbar framgångsrikt under 2023/24. Foto: Robert Boman / Lunds VK

Ny klubb – samma utmärkelse

Bland coacherna är det alltså Lunds VK:s spelande tränare Andrew McWilliam som prisas tillsammans med Örebros Jonas Svantesson.

McWilliam mottog samma utmärkelse förra säsongen, då i Habotröjan. Och kanadensaren han onekligen koll på hur man leder lag till framgång.

Förra året förde han ett ungt och talangfullt Habo hela vägen till en femte och direkt avgörande SM-final i kamp med Hylte/Halmstad. Den här säsongen var han med och säkrade Lunds VK:s första Grand Prix-medalj genom tiderna.

Och han gör det alltså som spelande tränare. Att kombinera rollerna har sina utmaningar, men McWilliam besitter bevisligen vad som krävs, och mer därtill, för att lyckas.

Coachkollegan Jonas Svantesson är ett av volley-Sveriges största tränarnamn och har även han utsetts till Säsongens coach tidigare (säsongen 2019/20). Då som nu efter att ha fört sitt Örebro Volley till Grand Prix-titeln.

Närkingarna slutade också etta i grundseriespelet och har helt klart något stort på gång. Med Piteåsonen Svantesson vid rodret fortsätter deras slutspelsäventyr närmast med en semifinalserie där antingen Lund eller Linköping kommer stå för motståndet med start under påskhelgen.

Säsongens lag avslöjas

I morgon, onsdag, presenteras Säsongs lag på både dam- och herrsidan.

Sannolikt är ingen annan utmärkelse så ärofylld att motta för en spelare i Elitserien. Varför? För att det är kollegorna – både lagkamrater och motståndare – som röstat fram de sammanlagt sju spelarna som tar plats i säsongens ”Dream Team”!

Urvalet är obegränsat, alla elitseriespelare har kunnat röstas in. Den spelare som fått flest röster på en specifik position erhåller en plats. Den kompletta uppställningen består i slutändan av en passare, en libero, en högerspiker, två vänsterspikers och två centrar.

KANDIDATER – SÄSONGENS UTMÄRKELSER*

Följande var nominerade i de olika kategorierna:

Nominerade Elitserien Dam
Säsongens spelare
• Filippa Brink, Engelholm
• Bruna Pezelj, Hylte/Halmstad
• Cecilia Malm, Hylte/Halmstad
• Kira Thomsen, Örebro
• Maya Persson, Sollentuna

Säsongens rookie
• Siri Engström, Göteborg
• Emmy Gustafsson, Hylte/Halmstad
• Ebbalisa Lidgren, Sollentuna

Säsongens coach
• Owen Lamb, Lund
• Tamas Kaszap, Hylte/Halmstad
• Eva-Carin Eriksson, Gislaved
• Jonas Svantesson, Örebro

Nominerade Elitserien Herr
Säsongens spelare
• Dardan Lushtaku, Hylte/Halmstad
• Viktor Lindberg, Floby

Säsongens rookie
• Alfred Fransson, Örkelljunga
• Melker Nordin, Södertelge
• Leonel Penela, Sollentuna
• Marcus Gemhed, Habo
• Jon Skagersten Lindén, Malmö

Säsongens coach
• Kalle Nordén, Floby
• Jens Persson, Habo
• Andrew McWilliam, Lund
• Bart Jansen, Södertelge

*De nominerade presenteras utan inbördes ordning.

LÄNKAR

elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet damer Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet herrar Länk till annan webbplats.
Resultat Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Resultat Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-03-26

Senast uppdaterad: 2024-03-26

Visa fler nyheter

Sponsorer