Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SM-slutspel: Klart för semifinalstart

SM-slutspelet tuggar vidare och är nu framme vid semifinalspelet. Elitserienvolleyboll.se levererar rapport och länkar till spelschema, livescore och streaming.

Emmy Andersson, Hylte/Halmstad, och Erik Sundberg, Floby, jagar SM-guld. Foto: Robert Boman.

Under onsdagskvällen lyckades Lunds damer bortabesegra Linköping med 3-1 i set. Skåningarna stängde därmed matchserien med samma siffror och satte samtidigt punkt för hela kvartsfinalspelet.

SM-slutspelet har i sin första fas skoningslöst skördat åtta “offer” och med det tagit oss ett stort steg närmare att vaska fram 2024 års svenska mästare. Följande lag är utslagna ur elitseriesäsongens stora crescendo:

  • Damlag: Linköping, Gislaved, Sollentuna, Göteborg
  • Herrlag: Sollentuna, Vingåker, Uppsala, Malmö

Lika många lag har avancerat till semifinalfasen, där vi har följande matchserier att se fram emot:

Semifinaler Dam*

  • (1) Örebro – Lund (4)
  • (2) Hylte/Halmstad – Engelholm (3)

Semifinaler Herr*

  • (1) Floby – Lund (4)
  • (2) Hylte/Halmstad – Habo (3)

* Grundserieplacering inom parentes

Samtliga semifinalserier släpps lös under den långa påskhelgen, med två matcher på påskafton den 30 mars och ytterligare två matcher annandag påsk den 1 april.

På damsidan väntar alltså ett riktigt klassikermöte mellan antagonisterna Hylte/Halmstad och Engelholm, som tillsammans med Örebro dominerat svensk elitvolleyboll i omkring tio års tid. Säsongen 2023/24 inleddes med ett rivalmöte i nyinstiftade Svenska Supercupen, där EVS stod som de första, historiska mästarna. Men därefter har hallänningarna haft övertaget; båda grundseriemötena mellan lagen slutade med H/H-seger och totalt 6-0 i set.

Örebro såg i sin tur urstarkt ut i kvartsfinalserien mot Sollentuna och har onekligen något stort på gång. Lund lär komma stärkt och vässat till matchserien efter fyra tuffa genomkörare mot Linköping, men det råder i skrivande stund stor osäkerhet kring lagets poängmaskin Cassidy Kitchen som fick utgå i slutet av tredje set i onsdagskvällens avslutande kvartsfinal:

– Jag vill inte spekulera i vad det är för skada, men det såg inte bra ut. En stor eloge till resten av laget som kunde fokusera och spela hem matchen, sa Owen Lamb, tränare i Lunds VK, till Sydsvenskan Länk till annan webbplats..

På herrsidan kan vi se fram emot en repris på förra årets SM-finalserie mellan mästarna Hylte/Halmstad och utmanaren Habo, där de sistnämnda jagar revansch. H/H får stå som klara favoriter med tanke på både bredden och spetsen man besitter samt att man har 9-0 i set på tre inbördes möten under säsongen 2023/24 (grundserien + Svenska Supercupen). Men volleybollfästet vid Vätterns västra strand har skakat jättar förut och kan med sitt starka hemmastöd i nybyggda Habo Arena på inget sätt räknas ut.

För seriesegrande Floby väntar i sin tur minst tre bataljer med Lunds VK.
– Nu börjar det verkligen att spetsa till sig, det är bara bra lag kvar, säger Flobycoachen Kalle Nordén till Falköpings Tidning. Länk till annan webbplats.

Så avgörs SM-slutspelet

De åtta främst placerade lagen från grundserien deltar i SM-slutspelet. Säsongens stora crescendo startar alltså helgen 16-17 mars och pågår som längst fram till 27 och 28 april då de femte och direkt avgörande SM-finalerna spelas på herr- respektive damsidan. Förutom svenska mästare ska även bronsmedaljörer vaskas fram.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i kvartsfinal, semifinal och final. Bronsserien spelas i bäst av två matcher, där Golden set avgör i det fall att lagen vinner varsin match.

Mer information om SM-slutspelet och dess upplägg hittar du här Länk till annan webbplats.!

Så följer du helgens matcher

Allra bäst följer du helgens matcher från läktarplats!

Har du inte möjlighet till det finns två fina alternativ att tillgå:

HELGENS MATCHER

2024-03-30
14:00 – Hylte/Halmstad – Habo (H) Semifinal 1:5
16:30 – Hylte/Halmstad – Engelholm (D) Semifinal 1:5

2024-04-01
15:00 – Floby – Lund (H) Semifinal 1:5
16:00 – Örebro – Lund (D) Semifinal 1:5

LÄNKAR
elitserienvolleyboll.se Länk till annan webbplats.
volleytv.se Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet damer Länk till annan webbplats.
Spelschema SM-slutspelet herrar Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien damer Länk till annan webbplats.
Spelschema Elitserien herrar Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-03-28

Senast uppdaterad: 2024-03-28

Visa fler nyheter

Sponsorer