Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Bragdmatch av de blågula tjejerna

Holland, en av förhandsfavoriterna i årets turnering fick smaka på det blågula stålet. Det svenska laget gjorde sin klart bästa match hitintills tillsammans och vann trots att 3 spelare ur startuppställningen inte kunde delta pga skador.

Redan innan matchen stod det klart att varken Rebecka Gustafsson eller Emelie Hedenberg var spelaklara och när Isabella Kuné skadade knät så pass allvarligt att hon fick utgå och åka till sjukhus var det inte mycket som talade för Sverige. Men en strålande laginsats där vi spelade smart och offensivt säkrade segern mot ett av europas allra bästa lag i denna årskullen.

Från den första matchen där vi blev överkörda av ett strålande Tyskland har vi tagit flera kliv framåt match för match. Hollands kortaste spelare är längre än vår längsta, men det är ändå vi som är det tuffaste laget under stora delar av matchen.

Vi börjar matchen med en hög servepress men får se Hollands centrar som mäter över 190cm slå bollen över vårt block flera gånger. Vi spelar dock ett bra sideoutspel dirigerat av briljante passaren Tina Lazaridou. Ledning i första tekniska timeouten som vi lyckas utöka något till den andra tekniska timeouten. Vi spelar smart och stabilt och lyckas till slut vinna med 25-21.

I det andra setet servar Holland lite bättre och får bra press på oss samtidigt som vi marginellt missar ett par servar. Isabella skadar knät när hon jagar efter en försvarsboll och får utgå. Thea Thulin som på allvar får göra debut i dessa sammanhang kommer in på liberopositionen och sköter sin uppgift på ett mycket bra sätt. Det blir dock en aning skakigt och Holland drar ifrån till en 16-9 ledning. Vi gör ett dubbelbyte för att bryta rytmen och både Frida Kindbom och Tilda Hellgren som kommer in på banan hjälper laget att hitta lugn och ro igen. Vi vägrar att ge upp och tack vare två mycket fina serveserier av Stina Rix och Tina tar vi in poäng för poäng och lyckas tillslut gå förbi och vinna med 25-22.

I det tredje setet servar Holland bort oss från nät och spelar ett mycket fint försvarsspel. Vi lyckas inte vinna bollarna i anfall lika lätt samtidigt som vi hela tiden kommer sent in i vårt eget försvarsspel. Holland studsar tillbaks i matchen genom att vinna tredje set med 25-16 och reducera till 1-2.

Vi får en tuff start på det 4:e setet med ett par tidiga serveess mot oss. Två tidiga timeouter får dock önskad effekt och vi vänder 8-12 till 16-14. Holland tillåts inte vinna boll utan vi spelar ett tajt blockeringsspel vilket underlättade för våra försvarare. Thea stiger verkligen fram när det behövs som mest och gör ett par svettiga räddningar. Frida och Tilda kommer in en gång till i ett lyckat dubbelbyte och vi leder hela tiden på slutet fram till setvinst med 25-23.

När sista poängen var slutspelad utbröt ett vilt segerjubel i det svenska lägret.  Att lyckas vinna mot en toppnation som Holland med tre startspelare på skadelistan är riktigt stort. Den tillresta publiken på plats skötte sig magnifikt och överröstade den till antalet mycket större holländska klacken.

Alla 12 spelare i laget förtjänar beröm. Det är en strålande laginsats från start till slut. Ett extra utropstecken för blott 14-åriga Stina Rix som spelar strålande under stora delar av matchen. Stina får delta i 3st 8-nationers turneringar till efter denna men matchar redan idag upp mot några av de bästa i Europa på hennes position. Även Nellie Fredriksson bör nämnas då hon gör 21p trots att hon hela tiden fick stenhård bevakning. Det var riktigt kul att se hur hon gång efter annan gick över det Holländska blocket från sin högerkant.

Nu får vi hålla alla tummar och tår att Isabellas knä inte är allt för allvarligt skadat. I skrivande stund befinner hon sig på sjukhus för att genomgå en magnetröntgen.

Imorgon (läs lördag) inleds b-slutspelet och vi spelar kl 18 mot Belgien.  Vinst där och match om 5-6 plats på söndag. Vid förlust spelar vi om plats 7-8.

Bäste poängplockare:

Nellie Fredriksson 21p, Carolina Ljung 12p

Fler nyheter

Publicerad: 2012-07-20

Senast uppdaterad: 2012-07-21

Visa fler nyheter

Sponsorer