Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Härlig start på EM-kvalet för herrjuniorerna

Det blev en riktig thriller som utspelade sig i det svenska herrjuniorlandslagets inledningsmatch i EM-kvalet i Montenegro. Arrangörslandet pressade Sverige till en femsetare, men blågult drog till sist det längsta strået.

När EM-kvalet i Bar, Montenegro, drog igång på onsdagskvällen för juniorlandslaget var det hemmalaget som stod för motståndet. Det var samma scenario som när den första EM-kvalomgången avgjordes i Bosnien i januari. Då blev det en rysare där Sverige lyckades vinna i avgörande set och även den här gången blev det en riktig nagelbitare.

Det blev en riktig drömstart när första set satte igång. Ett nervöst hemmalag bjöd på ett antal poäng och det stod snabbt 9-2 på poängtavlan. Tyvärr höll inte den ledningen länge utan Montenegro var snabbt ikapp. Sedan stod setet och vägde ganska länge innan montenegrinerna gjorde ett avgörande ryck från 19-18 till 23-18. Setet avslutades sedan till 25-21 på en svensk servemiss.

Även i andra set var det svenskarna som inledde bäst. Via 10-4 var Sverige i klar ledning med 16-7 vid den andra tekniska timeouten. 4 raka montenegrinska poäng efter enminutsvilan gjorde att det darrade lite, men fyra raka poäng till Sverige via ett varsitt block av framlinjespelarna Johan Mårtensson, David Pettersson och Arno Slipac, samt ett vasst anfall av den sistnämnde, redde ut det problemet. Setet komfortabelt till SWE med 25-14, där blockspelet med sju poäng i det momentet var det mest framträdande.

Det efterföljande setet styrdes också av gästerna. Sverige hade en stark period och ryckte från 5-5 till 15-7 på ett par minuter. Något ovanligt för en herrvolleybollmatch var att lagen väldigt ofta tog flera poäng i rad i egen serve, något som sällan är tecken på hög kvalitet i spelet. Så var det heller inte här, utan lagen turade mest om med att missa. De svenska gossarna darrade dock inte så mycket på manschetten i slutet, utan säkrade setvinsten vid 25-20.

Förhoppningen var nu självklart att Sverige skulle fortsätta att kunna styra spelet, men ännu en gång blev det en scenförändring. Svenskarna fick förtvivlat svårt att döda bollen och bollarna avslutades oftast med att hemmaspelarna avgjorde bollen. Antingen i egen favör eller på ett misstag som gav poängen till motståndarna. De gjorde dock oftare positiva handlingar än negativa och vann setet tämligen säkert med 25-19.

Gott hopp inför det avgörande setet gav vissheten att man nu stod inför exakt samma situation som man gjorde i den första kvalrundan i Bosnien i januari där man lyckades vinna. I inledningsmatchen mötte man då arrangörslandets lag och vann i ett femte set. Detta gav kanske det självförtroende som behövdes för att ta tag i taktpinnen igen och vid sidbytet var det blågul ledning med fyra bollar. Montenegro kröp dock lite närmare och den ganska talrika svenska supporterskaran fylld av spelarnas familjer blev antagligen ännu en gång mycket nervösa. De kanske lugnade sig lite när ett nytt svenskt ryck kom fram till 14-10 och fyra matchbollar. De spända nerverna fick dock mer näring när hemmalaget poäng för poäng närmade sig via lyckade anfall av storstjärnan Nikola Kuc. Montenegro lyckades kvittera trots tagna timeouter och gjorda spelarbyten av svenske coachen Göran Persson. Men, på samma sätt som i Bosnien för några månader sedan, ryckte dock det svenska juniorlandslaget upp sig när det som bäst behövdes. Matchhjälte blev Arno Slipac som slog in två raka bollar till 16-14 och segerjublet och -dansen kunde sätta igång.

-Oerhört skönt att kunna vinna trots att vi absolut inte spelade på topp, säger tränaren Göran Persson. Vi fick ingen rytm i våra servemottagningsanfall, delvis beroende på haltande mottagning och delvis pga oförmåga i anfallet, säger han. Montenegro gör dock betydligt fler missar än vad vi bjuder på och det var avgörande, analyserar han.

Bäst betyg får Arno Slipac, både för hur han spelade och för hur han agerade på banan. Lagkaptenen Wilhelm Nilsson gör också en bra match, även om han fick en mindre roll i anfallsspelet än som setts tidigare.

-Nu laddar vi om för en häftig match mot Italien imorgon, som ser väldigt starka ut, säger assisterande tränaren Robert Söderberg. Vi behöver spela på topp om vi ska kunna störa dem, alla våra spelare behöver prestera om vi ska lyckas, menar Söderberg.

Sverige - Montenegro 3-2 (21-25, 25-14, 25-20, 19-25, 16-14)
Bästa svenska poängplockare: Arno Slipac 18, Wilhelm Nilsson 13
Statistik Länk till annan webbplats.

Se samtliga resultat från turneringen på det europeiska volleybollförbundets hemsida Länk till annan webbplats..

Webb-tv-kanalen Laola sänder samtliga matcher live på www.laola1.tv Länk till annan webbplats..

Sveriges matcher
Ons 11/4 kl. 18.00 Sverige - Montenegro 3-2 (21-25, 25-14, 25-20, 19-25, 16-14)
Tor 12/4 kl. 15.30 Sverige - Italien
Fre 13/4 kl. 15.30 Sverige - Vitryssland
Lör 14/4 kl. 15.30 Sverige - Grekland
Sön 15/4 kl. 15.30 Sverige - Finland

Bilder: CEV


 


Fler nyheter

Publicerad: 2012-04-11

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer