Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ingen final för flickor U17

Svenskorna förlorade sin semifinal mot Finland med 0-3 I U17 NEVZA Championship. Bakom siffrorna döljer sig dock en hel del dramatik.

Sverige-Finland 0-3 (23-25, 22,25, 8-25)

 

Sverige ställdes alltså mot hemmanationen Finland i den andra semifinalen i årets mästerskap. Danmark hade tidigare under dagen tagit sig till final efter en kassaskåpssäker seger mot England med 3-0. Sverige kom stärkta av en stabil insats i kvartsfinalen mot Island och såg här sin chans att snuva finskorna på finalplatsen. Sverige startar med Tina Lazaridou som spelfördelare, Tilda Hellgren som högerspelare och Hanna Remma-Larsen som libero. På centerposition inledde Ystadstjejerna Stina Rix och Filippa Hansson. Som vänsterspelare hittade vi Diana Lundvall och Linnea Bokelund.

 

Finland startar med några snabba poäng ivrig påhejade av den finska publiken men svenskorna skakar av sig den jobbiga inledningen och hänger på upp till första tekniska timeouten. Vid andra är man fortfarande bara två poäng efter och bjuder verkligen upp till dans. Finland har mycket bra press i serven och svenskorna får slita med sin servemottagning. Trots det presterar man mycket bra anfallsvolleyboll! Man vinner boll från samtliga punkter på nätet och vänder till ledning vid 21-20. Sverige fortsätter att trumma på och är upp vid ledning med 23-21. Efter en bra serve av Stina får man en gratisboll av finskorna. Den förvaltas dock inte och finskorna kvitterar direkt efteråt efter en tung spike från vänsterkanten. Man skaffar sig sedan setboll efter ytterligare ett anfall och avgör direkt med ett serveess! Mycket snöpligt är setet finskt. Svenskorna gör ett starkt set med fint anfallsspel men lyckas alltså inte ta vara på de chanser man får!

 

Andra set inleds bra för svensk del. Ledning 8-6 vid första tekniska drygas ut till så mycket som 14-9. Finskorna krigar sig dock nästan ikapp men väl där drygar svenskorna ut försprånget på nytt. 16-13 vid andra tekniska timeouten. Spelet är nu annorlunda jämfört med set 1. Det svenska anfallsspelet stoppas nu betydligt bättre av det finska blocket och fastnar det inte där så fiskar de finska försvarsspelarna upp bollarna. Man lyckas också konvertera fler bollar till poäng jämfört med tidigare i matchen. Det svenska flickorna har dock fortfarande greppet om setet främst tack vare mycket bra servande och man går mot setseger. Problemen hopar sig dock när man fastnar i några uppställningar och Finland är inte sena att utnyttja detta. Man stänger igen vid nät och försiktiga svenskor försöker peta sig ur svårigheterna. Detta lyckas inte och Finland vinner setet med 25-22 efter att passaren petat in setbollen. Denna setförlust kändes precis lika jobbig då vi långt in i setet hade kommandot och var på väg att segla ifrån. Finskorna visar sig dock återigen vara bättre på att komma till bra anfall när det drar ihop sig. 0-2 och rejäl uppförsbacke!

 

Uppförsbacken blir allt brantare i inledningen av set tre. Finland bombar på i serven och rusar iväg till 8-2! Vid andra tekniska är ställningen hela 16-5 till finskorna som har lekstuga. Sanningen bakom siffrorna är dock inte bara mottagningsproblem för Sverige. En titt på statistiken visar att mottagningen ligger på ungefär samma nivå under hela matchen. Anfallsspelet fungerar inte över huvud taget på någon ställe och de svenska försöken att droppa sig tillbaka in i matchen plockas lätt upp av de duktiga finskorna. Hängande huvuden på den svenska sidan och Finland vinner det sista setet med förkrossande 25-8.

 

Sverige får nu rikta in sig på att vinna bronsmatchen mot England och få med sig en medalj hem. Hela laget kan och måste prestera bättre om så ska bli fallet. De egna servarna, samt anfallsspelet i set ett är det vi tar med oss till söndagens match som spelas kl 9.30 lokal tid.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-09-09

Senast uppdaterad: 2012-09-09

Visa fler nyheter

Sponsorer