Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Juniorlandslaget vann Leomuovi Tournament

Det blev seger även i sista matchen i finska Akaa för juniorlandslaget, då Estland besegrades med 3-1 i set. Svenskarna förblev obesegrade genom hela turneringen och tar därmed hem segerbucklan.


Efter tre raka segrar gick herrjuniorerna för vinst även i sista matchen för att därigenom vinna årets upplaga av Leomuovi Tournament. Estland är ett lag med mycket stark servemottagning och en riktigt duktig högerspiker i form av Oliver Orav. Svenskarna visste att man var tvungen att ha rejäl press på sina servar, samtidigt som man fick kontroll på Orav med stabilt blockeringsspel.

Den estniska servemottagningen behärskade dock de blågula servarna mycket bra, men två tidiga block på Orav gjorde att det ändå kändes bra i inledningen. Sverige hade ett litet försprång under större delen av setet och skaffade sig också den första setbollen. Esterna räddade den och klarade även av ytterligare en svensk möjlighet att avgöra setet. När sedan storstjärnan Orav slog in den första estniska setbollen, så var setförlusten ett faktum.

Revanschlustan var tydlig i det svenska lägret efter det snöpliga tappet några minuter tidigare. Högerspikern Axel Qvarnström kom nu igång på allvar och gjorde hela åtta poäng under det andra setet och anförda av honom rann Sverige ifrån till en klar setvinst med 25-15.

Att tredje set skulle bli nyckelperioden i matchen stod ganska klart. Esterna kom tillbaka efter ett något mindre väl genomfört föregående set. Esterna utnyttjade sin fina servemottagning och använde sig mycket av sina centrar, betydligt oftare än tidigare under turneringen, och gjorde det väldigt effektivt. Setet blev jämnt ända fram till setslutet, men från 23-23 satte Vingåkerssönerna Viktor Lindberg och Axel Qvarnström dit två mycket viktiga poäng och setsegern var hemma. Detsamma var faktiskt nu också segern i hela turneringen eftersom det räckte för Sverige att ta två set, som ger en poäng. Detta gjorde ändå inte på något sätt att svenskarna slog av på takten, för hungern efter en matchvinst var också mycket stor.

Esterna tappade suget något efter den tunga setförlusten och samtidigt plockade de svenska juniorerna fram storspelet när det vankades turneringens sista set. Sverige kontrollerade setet från började till slut och vann säkert med 25-19, efter att esterna knaprat in några poäng i slutskedet.

- Jag är stolt över killarna som växer med uppgiften och vi vinner eftersom vi spelar tufft i avgörande lägen, säger coachen Per-Erik Dahlqvist. Alla spelarna förtjänar beröm för starka insatser under turneringen, avslutar han.

Passaren Arvid Haag, spikern Arno Slipac och centern Jens Ahremark kom dessutom med i turneringens all star team, framröstade av lagens coacher. Axel Qvarnström blev utsedd till MVP i det svenska laget.

 

Sverige - Estland 3-1 (25-27, 25-15, 25-23, 25-19)
Bästa svenska poängplockare: Axel Qvarnström 15, Arno Slipac 12

 

Placering
1. Sverige
2. Finland
3. Estland
4. Lettland
5. A-Volley


Arno Slipac, Arvid Haag och Jens Ahremark blev framröstade till turneringens all star team.

Fler nyheter

Publicerad: 2012-09-02

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer