Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

OS-kvalet in i slutskedet

Damernas samtliga OS-kval är redan avklarat och därmed är det bestämt vilka tolv lag som gör upp medaljerna i London. På herrsidan återstår tre kval, där de fyra sista lagen ska utses. Ett av kvalen pågår just nu - i Japan, där tidigare Linköpingsspelare finns med i Australiens landslag.

Damernas kval

Den 19-27 maj spelades det avslutande kvalet som var en kombination av ett asiatiskt- och interkontinentalt kval.

Protester och setratio

Världsmästarinnorna från Ryssland motsvarade alla förväntningar och gick obesegrade genom kvalet. Kampen om de tre återstående platserna blev desto tuffare. Det hela utvecklades till ett drama som fick sitt avgörande i sista matchen. Både Japan och Serbien behövde två för att vara klara för OS. Kanske inte så underligt då att båda lagen var nöjda med att matchen slutade just 3-2 till Europamästarinnorna. Detta innebar att Serbiskorna slutade trea bakom Ryssland och Korea, medan Japanskorna lade beslag på den fjärde och sista platsen. Alla nöjda med andra ord? Inte då, Thailands coach var inte nådig i sin kritik mot den ”uppgjorda matchen”. FIVB utredde matchen men resultatet bestod. Japan och Thailand hamnade på samma poäng och lagen fick skiljas åt med hjälp av setratio, vilket Japan vann med knapp marginal.

Koreansk kvaldrottning

Koreas 192 cm långa nya superstjärna, 24-årige Yeon-Koung Kim, vann poängliga i stor stil och blev kvalets drottning. Kim som till vardags spelar i turkiska Fenerbahce från Istanbul har haft ett framgångsrikt år. Laget vann Champions League och själv fick hon pris både som MVP och bästa poänggörare i Final Four.

Damlag klara för OS

Storbritannien (arrangör), Italien, USA, Kina, Egypten, Dominikanska Republiken, Turkiet, Brasilien, Ryssland, Korea, Serbien och Japan.

Slutspurt för herrarnas kval

Herrarna har ett lite annorlunda upplägg jämfört med damerna. Tre olika kval ska tillsätta de fyra återstående platserna. Precis som damerna har även herrarna ett kombinerat asiatiskt- och interkontinentalt kval som pågår just nu i Japan. Åtta lag (fem från Asien och tre från övriga världen) möter alla varandra tom 10:e juni. Flera av matcherna visas på Eurosport 2, med självaste Anders Kristiansson som kommentator.

Tidigare Linköpingsspelare med i kvalet

Två platser står på spel och minst ett lag från Asien är garanterat en OS-plats. Europamästarna Serbien får gälla som favoriter till segern. När det gäller kampen om att bli bästa asiatiska lag är det en öppen historia. Iran är regerande asiatiska mästare och Japan är alltid farliga, men Australien har skaffat sig en bra position efter att slagit Iran i den tredje match. Låt oss gissa att det hålls alldeles extra många tummar för att Australien ska gå vidare i Linköpingstrakten. De flesta av Australiens startspelarna har ett förflutet i LVC.

Två kval i Europa

De två sista platserna ska tillsättas från kvalen i Sofia och Berlin som spelas nu till helgen med start på fredag. Båda kvalgrupperna består av fyra lag från hela världen.

I Sofia spelar: Bulgarien, Frankrike, Egypten och Pakistan. Här får hemmanationen gälla som ganska klara favoriter, med Frankrike vill helt säkert ha ett ord med i laget.

I Berlin möts: Tyskland, Kuba, Tjeckien och Indien. Tyskland och Kuba möttes även för fyra år sedan, då OS-kvalet gick i Düsseldorf. Den gången skrällde Tyskland och gick vidare till Peking-OS. Den då 17-årige Wilfredo Leon är numera lagkapten för Kuba. Kan han leda sitt lag till London eller blir det hemmalaget som får fira med ett nytt OS-äventyr senare i sommar? På söndag vet vi med säkerhet vilka fyra lag som får fira sitt avancemang.

Skrivet av: Martin Karlsson

Fler nyheter

Publicerad: 2012-06-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer