Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Proffs direkt efter gymnasiet

Efter tre år på volleybollgymnasiet tog Jakob Wjk Tegenrot i höstas ett stort steg i sin karriär när han tog chans att spela som proffs - i belgiska högstaligan - i VC Prefaxis Menen. Något som han inte ångrar. Proffslivet handlar om volleyboll, äta och sova.

Jakob berättar att han alltid har drömt om att bli proffs och under sista året på Riksidrottsgymnasiet i Falköping började han inse att drömmen skulle kunna bli verklighet.

Avancemang i belgiska cupen

Från en femteplats i den svenska elitserien i fjol siktar nu hans belgiska lag på att komma på 3:e eller 4:e plats. I belgiska cupen har laget avancerat fram till semifinal, där man är underdogs, eftersom man möter Maaseik. Laget deltar även i Europa cupen, Challenge Cup, där man har goda förutsättningar att ta sig en bit in i slutspelet.

Var det ett lätt val när väl chansen till proffsspel dök upp?

- Ja, jag hade redan spelat i elitserien i två år och kände att jag redan hade känt på det. När man får möjlighet till att få prova på det man drömt om i flera år är det klart att man måste ta chansen och se vart det leder en, säger han.

- Jag trivs bra med laget och folk på stan är oftast trevliga även om alla inte är så bra på engelska. I laget funkar engelska bra men i vissa butiker och affärer är det inte alltid man blir förstådd.

Han bor i en stor lägenhet i Menen med andrapassaren, med nära till matbutiken.

- Att hänga med när personer pratar flamländska med en är fortfarande nästintill omöjligt men några enstaka ord och fraser har jag allt lärt mig, berättar han.

Laget har en bra mix av äldre, mer rutinerade spelare och yngre talangfulla spelare. Det är även en bra mix mellan inhemska belgiska spelare och utländska proffs.

Träning i stora doser

Hur ser en normal träningsvecka ut för er?

- Vi tränar runt 20 timmar varje vecka. De flesta veckorna är vi inne i gymmet tre av dagarna. Lediga är vi de flesta söndagarna. Har vi två matcher under en vecka blir det lite mindre träning.
 
Vi ber honom beskriva sin roll i laget, då berättar han:

- Jag är den som kommer in när mottagningen inte är i sin ordning. Och om liberon skulle skada sig är det jag som får komma in och ta hand den positionen. I de flesta matcherna brukar jag få göra några inhopp. Mot de lite sämre lagen får jag även en del speltid i framlinjen, berättar han.

Hur är nivån belgiska ligan jämfört med svenska Elitserien?

- Nivån är högre i belgiska ligan. Som i de flesta ligor finns det några topplag och några lag som är bottenlag men jag tycker inte skillnaden mellan dessa lag är lika stor här som den är i svenska ligan. Har även märkt att det är större killar man möter än hemma i Sverige. Större block, hårdare servar och hårdare anfall och utländska proffs finns i alla lag.

Volleybollen utbredd i Belgien

I både tidningar och tv är volleyboll betydligt större i Belgien än i Sverige. Även publiken är mer hängiven. Det är alltid gott om fans på bortamatcherna och på hemmaplan är det oftast väldigt högljutt.

Finns det några namnkunniga spelarna i ligan och vilka är de bästa lagen?

- De bästa lagen är Noliko Maaseik, VC Euphony Asse-Lennik, som spelar i Champions League, samt Knack Roselare. Sam Deroo är en ung talangfull kille som snart om han inte redan är det kommer vara väldigt känd inom volleybollvärlden, tror jag.

Hur har säsongen varit så här långt för dig (spelmässigt och speltid) och för laget?

- Jag fick förtroendet att få spela första matchen från start och den vann vi. Sedan roterade jag med en av våra spikers och nu har ytterligare en spiker kommit, vilket innebär ytterligare konkurrens.

- Det tog ett tag för laget att hitta vår högsta nivå. Men nu börjar spelet stämma allt oftare och vi spelar fortfarande oftast bättre och bättre efter varje match som går. Ser  positivt ut inför slutspelet. 

Just nu ligger laget femma i belgiska ligan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Faktaruta

Smeknamn: Jack, Jasoin, Jakobus, Jakobski osv
Ålder: 19 år
Moderklubb/senaste klubb i Sverige: KFUM Malmö/RIG Falköping
Nuvarande klubb: VC Prefaxis Menen
Antal år som spelare: Runt 10 år
Antal år som proffs: Första året
Mål som volleybollspelare: Bli så bra jag kan bli. Skulle vilja lira Champions League.

Skribent: Martin Karlsson

Fler nyheter

Publicerad: 2012-01-17

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer