Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Smakstart för PU18 i Schweiz

Sverige fick en flygande start på årets 8-Nationers i Kreuzlingen, Schweiz. Holland besegrades efter en dramatisk femsetare.

Sverige-Holland 3-2 (17-25,25-19,22-25,28-26,15-12)

 

Så var det då dags för premiärmatch för Sverige i 2012 års 8-Nationers turnering i Kreuzlingen, Schweiz. För motståndet stod ett storvuxet Holland med fem tvåmeterskillar i startsexan. Som coach hade man dessutom den gamle storspelaren Ron Zwerver. Sverige som under förberedelserna mot Schweiz haft problem att hålla kontinuitet i sitt spel får problem direkt! Det stora holländska blocket stänger igen ordentligt för svenskarna som vid andra timeouten ligger under med hela 7-16. Den holländska kaptenen Boswinkel visar klass från sin högerkant och de svenska blocket kommer inte åt sina motståndarcentrar som vinner boll efter boll. Servemottagningen har inte riktigt kommit igång och det är en av anledningarna till att man endast gör sex anfallspoäng på hela setet. Siffrorna snyggas till något i slutet av setet när Patrik Ödvall har sin första fina serveserie i matchen. 17-25 till Holland.

 

Avslutningen på set ett visar sig vara väldigt viktig för svenskarna. Man börjar så smått hitta tillbaka till det spel man är bra på. Man vinner dubbelt så mycket boll i anfall, man spelar utmärkt block/defence och man håller nere sina anfallsmisstag. En tvåpoängsledning under första halvan av setet blir till 21-15 och man sideoutar hem setsegern till 25-19. Kvitterat!

 

Sverige rivstartar med två snabba poäng i starten på tredeje set ivrigt påhejade av den svenska, blågula klacken med tillresta anhöriga. Den fina starten kommer dock av sig när Holland svarar med fyra raka poäng. Holländarna för setet och svenskarna är aldrig närmare än 15-17 och Holland tar kommandot i matchen efter 25-22. Svenskarna spelar inte dåligt men några felval i anfall och enkla missar kostar!

 

Set fyra visar upp i stort sett samma poängmönster som det förra. Skillnaden är att Sverige har sin klart bästa mottagningsperiod under matchen och vinner hela 17 bollar i anfall under setet. Den viktigaste skillnaden är dock att svenskarna vänder underläget till ledning vid 21-20. Holland svarar dock och går upp till 23-21. Mycket nerver på båda sidor om nätet och Sverige kan hastigt och mycket lustigt gå upp till setboll, 24-23! Efter en tuff svensk serve får holländska anfallaren peta över bollen. Svenskt slarv gör dock att man inte kommer till anfall utan får ge holland ytterligare en chans och den missar man inte! Kvitterat och av bara farten vinner man bollen som följer och skaffar sig matchboll. Timeout och oroliga svenskar på läktaren såväl som på planen. Skakiga ben (och armar) hos holländska servaren gör dock att serven landar minst två meter för långt och Sverige har hoppet kvar om ett avgörande set. Man skaffar sig på nytt en setboll. Denna gång vräker kapten Boswinkel, som drar ett mycket tungt lass hos motståndarna, in bollen utan chans för vare sig block eller försvar på den svenska sidan. 26-26. Sverige skaffar sig direkt en ny setboll efter ett anfall av Viktor Lindberg på vänsterkanten. Setbollen med stort S avgörs genom en riktig viljeinsats av Patrik Ödvall. Efter svensk försvarsräddning hamnar han i tryckduell vid nät mot sin holländska centerkollega. Svenkt stål är starkast och svenskarna har skakat fram ett femte och avgörande set!

 

Man går på ren spelglädje fram till 4-1 innan holländarna sätter stopp! Boswinkel, såklart, leder sitt lag och vänder på steken. 8-7 till Holland vid sidbytet. Sverige sideoutar bra men lyckas inte knipa några poäng i egen serve utan det är motståndarna som gör ett ryck. 11-9 efter en oturlig aktion i defence på svenska sidan. Timeout och holländsk sång på läktaren. Svenska fansen kontrar dock och skapar en häftig inramning inför avslutningen. Svenska killarna tar chansen och vinner sideouten till 10-11. Patrik Ödvall plockar återigen fram sin härliga floatserve och efter tre bollar har han gett sig själv och Sverige ett serveäss samt två gratisbollar som förvaltas på bästa sätt. En sideout från Holland och en från Sverige ger matchboll vid 14-12 till svenskarna. Matchen avslutas med en smash från kapten Boswinkel, som missar den svenska baslinjen med en knapp meter. Den svenska vändningen är fullbordad och stort jubel bryter ut på läktaren medan den obligatoriska ringen med olika danssteg tar form på den svenska planhalvan.

 

Seger i premiären för ett Sverige som sin vana trogen är upp och ner i sitt spel. Servemottagningen är på ungefär samma nivå som under träningsmatcherna tidigare i veckan. Där finns alltså mer att hämta där framöver under turneringen. Anfallsspelet fungerade bitvis bättre än tidigare och servarna satte bra press på holländarna. Block och defencespelet fungerar utmärkt under matchen. Även om antalet poängblock kanske inte skrämmer våra blivande motståndare så har vi en mängd block som vi bromsar för att sedan omvandla till anfallslägen. Nästa steg blir att ta till vara på fler av dessa lägen! I Holland var den tidigare nämnda högerspikern Boswinkel som stod för det mesta och bästa hos motståndarna tillsammans med centern Zoodsma. Den väldige Boswinkel fick hela 64 pass under matchen och visade upp en fin variation av kraft och finess i sitt anfallsspel. 29 poäng totalt.

  

På den svenska sidan så kretsar som vanligt poänggörandet kring våra tre kantspelare Viktor Lindberg, Linus Ekstrand och Alfred Dalevik. Alla tre kliver fram vid olika men lika viktiga lägen under matchen men sett till det stora hela så kvitterar Viktor ut bäst betyg för dagen. Passare Fredrik Holgersson gör sin bästa passningsmatch under veckan i Schweiz och visar vägen med sin härliga attityd. Centrarna Benjamin Engström och Patrik Ödvall gör båda ett fint jobb med viktiga poäng och drösvis med bromsblock och Patrik forsätter sitt suveräna servande som vållar stora problem för motståndarna genom hela matchen. Inte minst vid vändningen i det avgörande setet.

 

Under Onsdagen väntar match två i gruppspelet då Sverige ställs mot Italien. Ett Italien som bitvis imponerade stort då man besegrade Belgien med 3-1 i sin premiärmatch.

 

Följ turneringen på följand länk: www.volley8nations.ch Länk till annan webbplats.

 

Poängplockare i det svenska laget:

 

Viktor Lindberg 23p

Alfred Dalevik 18p

Linus Ekstrand 14p

Benjamin Engström 8p

Patrik Ödvall 8p

Fredrik Holgersson 2p

Ludvig von Sydow 1p

 

Fler nyheter

Publicerad: 2012-07-24

Senast uppdaterad: 2012-07-26

Visa fler nyheter

Sponsorer