Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige går vidare till tredje etappen i EM-kvalet

Vitryssland gjorde sitt jobb mot Turkiet efter att Sverige vunnit stabilt mot Danmark. Detta innebär att Sverige går vidare till den tredje EM-kvalsomgången där Estland står för motståndet.

1993. Det var det senaste året svenska herrlandslaget spelade Europeiska Mästerskapen. Senaste gången Sverige nådde så här långt i ett kval var också ett bra tag sedan. Nu är det alltså närmre än på väldigt många år, endast två matcher mot Estland står mellan landslaget och en EM-plats. Efter helgens prestationer står det utom tvivel att det är ett alldeles särdeles landslag vi har nu, inte nog med att det till stora delar är ett ungt och utvecklingsbart landslag - laget håller redan nu väldigt hög nivå.

- Jag gjorde min första turnering som förbundskapten 2006. Då var det bara Marcus Nilsson som var med som är kvar idag. Jag saknar ord angående vår prestation, det är fantastiskt att vi nu har chansen.

Bästa lagsammansättningen på ett decennium

Förbundskaptenen Johan Isacsson beskriver att det blev onödigt jämt i gruppen, mycket på grund av den snöpliga förlusten mot Danmark i just Danmark förra veckan, och att det var en del illamående när Turkiet hämtade upp ett set mot Vitryssland i den avgörande matchen. Men det gick vägen, och ingen är nöjdare än Isacsson.

- Vi är väl värda detta. Under mina år har jag aldrig haft en så bra grupp. Alla 15 spelare som har varit med detta lag under träningsläger och på match har verkligen gjort allt för att det skulle bli som det blev.

"Det var som om alla vaknade till och sade nu jäklar"

Hela staben runt omkring laget har gjort ett bra jobb, och det har riktats stor uppmärksamhet på svenskarna från internationella tränare och agenter. Volleybollgymnasiets gedigna arbete har producerat liktänkande och välskolade volleybollspelare som nu börjar växa till sig menar Isacsson.

- Trots att spelarna är unga så börjar många bli vuxna och tar sitt ansvar därefter. Sen har vi ju till exempel Arno Slipac, som slog in matchbollen mot turkarna, han är för mig överraskningarnas man och har varit en frisk fläkt i laget. Men alla förtjänar att lyftas fram, jag studsar vid sidlinjen vid varje träning och jag utmanas som tränare hela tiden.

Nu är det alltså någon gång mellan 22:a och den 31:a maj nästa år som Sverige spelar mot Estland. Vinst där innebär det största som landslaget har gjort på drygt 20 år. Detta är stort, och det ska inte underdrivas att det vilar ett stort ansvar över elitverksamheten i Sverige för att de inhemska spelarna ska växa. Stort grattis till alla inblandade i landslaget!

Läs mer om turneringen Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2014-06-01

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer