Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvigs OS-jakt fortsätter med dubbla tävlingar i Mexiko

Stärkta av succén i säsongspremiären reser svenska världsstjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig till Mexiko där OS-kvaläventyret fortsätter med högklassiga tävlingar två veckor i följd.

Jonatan Hellvig och David Åhman är toppseedade inför veckans Beach Pro Tour Challenge i La Paz, Mexiko. Foto: FIVB/Volleyballworld.

Åhman/Hellvig fick en pangstart i jakten på OS i Paris 2024 när de i början av februari slutade tvåa i Beach Pro Tour Elite16 Doha. Duon tangerade sin bästa placering på den allra högsta världstournivån och inkasserade en stor mängd rankingpoäng som gav ett lyft till plats åtta på världsrankingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och en andraplats på OS-rankingen (se fliken "Provisional Olympic Ranking) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Nu väntar alltså dubbla världstourtävlingar i Mexiko. Förbundskapten Rasmus Jonsson om förberedelserna:
– Vi har tränat bra och mycket sedan senaste tävlingen i Doha. Vi är riktigt sugna på att få tävla igen. Det blåser en del här i La Paz och det är skönt att vi får en hel del träningar på plats innan vi börjar spela på fredag.

Först ut är en Beach Pro Tour Challenge, den näst högsta världstournivån, som spelas i La Paz 16-19 mars. Våra ”Swedish Jump-setters” är högst seedat i det starka startfältet, som efter kvalturneringen kommer bestå av totalt 24 lag.

Main draw inleds under fredagen med gruppspel och fortsätter därefter med slutspel, som mynnar ut i semifinaler och finaler under söndagen. Åhman/Hellvigs gruppmoståndare är i skrivande stund inte klara.

– Vi har haft några dagar träning här och vi börjar känna oss redo för tävling. Det är fin arena och miljö att tävla i, så det ska bli riktigt kul, säger Jonatan Hellvig.

Veckan därpå väntar ny tävling i Mexiko, då i Tepic på den allra högsta världstournivån Elite16.

Samtliga matcher från båda turneringarna livestreamas på volleyballworld.tv Länk till annan webbplats., och den senare tävlingen visas även på Viaplay. Länk till annan webbplats. På de officiella turneringssajterna (länkas längst ned i artikeln) finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Följ Svensk volleybolls kanaler på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar om händelseutvecklingen!

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Challenge La Paz Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)
Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Tepic Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-03-15

Senast uppdaterad: 2023-03-15

Visa fler nyheter

Sponsorer