Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig herre på täppan i Tepic

Svenska beachvolleykometerna David Åhman och Jonatan Hellvig fick för första gången ställa sig högst på prispallen på den allra högsta världstournivån, Beach Pro Tour Elite16. Natten till måndag skrev de historia i Tepic, Mexiko, när norska olympiamästarna Mol/Sørum 2-0-besegrades i finalen.

Foto: Volleyballworld/FIVB

Vi börjar få slut på superlativ för att beskriva våra "Swedish Jump Setters" storhet. Alla som bänkade sig i TV-soffan inatt förstår varför.

Med bländande spel defilerade de hem guldet i sanden inne på mäktiga Amado Nervo Auditorium. Segersiffrorna 21-16, 21-15 talar sitt tydliga språk.

"Den sjukaste, mest otroliga insatsen jag sett på en beachvolleyboll-plan. Aldrig varit så värt att sitta uppe på natten för en sportupplevelse", skriver SVT:s Rikard Lann. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Duon inkasserar nu både prispengar och en stor mängd rankingpoäng som cementerar deras urstarka säsongsstart och en mycket framgångsrik inledning i jakten på avancemang till OS i Paris.

"En uppvisning av allt vi kan göra"

David och Jonatan hade två förluster på två försök i finalsammanhang på Elite16-nivå mot norska titelmaskinerna Anders Mol/Christian Sørum. Nu blev det tredje gången gillt, som även satte punkt för en 18 matcher lång segersvit för norrmännen:

- Vi har varit nära att slå dem förut, så vi visste att det var möjligt. De är ett riktigt tufft lag att vinna mot och vi visste att vi inte hade råd att göra några misstag. Vi spelade superfokuserat och gav allt, säger David Åhman i segerintervjun på Volleyballworld.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Förbundskapten Rasmus Jonsson till volleyboll.se:
- Vi gör en fantastisk match och det är verkligen en uppvisning av allt vi kan göra med vårt spel. Vi började turneringen med en oerhört svag insats i första gruppspelsmatchen, så det är superskönt att vi kan vända det till att göra personbästa i finalen.

- Vi behöver tolv bra resultat för att kvala in till OS och nu har vi presterat två. Det är jätteviktigt för oss att känna att vi kan slå Norge, då vi förlorat tre jämna matcher mot dem senaste månaderna. Att de dessutom var obesegrade 2023 gav absolut motivation inför finalen att spräcka deras svit.

Foto: Volleyballworld/FIVB

Från moll till dur

Ja, resan fram till triumfen började knackigt. Tysklands Ehlers/Wickler - sedermera bronsmedaljörer i Tepic - gick segrande ur den första gruppspelsmatchen i torsdags efter en okarakteristisk insats fylld av egna misstag från det svenska laget.

Men Åhman/Hellvig omvandlade det till tändvätska och spelade därefter hem sex raka vinster och fick revansch på tyskarna i lördagsnattens semi.

- Vi visste ju att vi kan spela bra, och bara för att vi gjort några dåliga insatser så är vi precis samma spelare som för tio dagar sedan. Vi har fått jobba med mentala bitar, att tro på vårt projekt och våra koncept. Det har varit 95 procent mentalt och 5 procent tekniska finjusteringar. Och att vi lyckas vända på detta gör att glädjen över att vinna är ännu större, fortsätter förbundskapten Jonsson.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har skaffat sig ett mycket bra utgångsläge med årets starka säsongsstart.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt för Beach Pro Tour Elite16 Tepic Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

OS-arenan är planerad att fronta självaste Eiffeltornet. Foto: IOK.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-03-27

Senast uppdaterad: 2023-03-28

Visa fler nyheter

Sponsorer