Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig tar plats i absoluta världstoppen

I kraft av den urstarka säsongsstarten klättrar våra svenska beachvolleykometer David Åhman och Jonatan Hellvig ytterligare på listan över världens främsta lag. Laget är nu trea på världsrankingen och toppar dessutom OS-kvalrankingen.

Åhman/Hellvig är laget på allas läppar i den väldiga beachvolleyvärlden. Foto: Volleyballworld/FIVB.

Åhman/Hellvig fortsätter övertyga på de största av beachvolleyscener. I söndags fick 21-åringarna för första gången kliva överst på pallen Länk till annan webbplats. på den allra högsta världstournivån, Beach Pro Tour Elite16, i Tepic, Mexiko.

Insatsen cementerar en imponerande säsongsstart, som dessutom inkluderar en andraplats i premiären i Beach Pro Tour Elite16 Doha i början av februari.

På de tio senaste tävlingarna – världstour och King of the Court – har duon nio (!) pallplatser. Den sanslösa resultatraden sträcker sig tillbaka till augusti 2022 då David och Jonatan korades till de yngsta Europamästarna genom tiderna.

Drömstart på OS-kvalet

I och med helgens enastående prestation följde ett nytt, rikligt tillskott av rankingpoäng som innebär att laget tar ett rejält kliv på världsrankingen Länk till annan webbplats., där man avancerar från åttonde till tredje plats.

Som om inte det var nog toppar man dessutom OS-kvalrankingen.

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men teamet - som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson - har skaffat sig ett mycket bra utgångsläge inför fortsättningen.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com). Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-03-28

Senast uppdaterad: 2023-03-28

Visa fler nyheter

Sponsorer