Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Bländande Åhman/Hellvig tvingades bryta kvartsfinalen - femma i Ostrava

Svenska beachvolleykometerna David Åhman och Jonatan Hellvig såg ut att ha något stort på gång i veckans Beach Pro Tour Elite16-tävling - högsta världstournivån - i Ostrava, Tjeckien. Då var oturen framme...

Foto: Volleyballworld

Duon levererade fantastiskt spel och gruppseger via tre raka triumfer mot tuffast möjliga motstånd under torsdag och fredag, där exempelvis världstreorna Brouwer/Meeuwsen (NED) såväl som tidigare världsettorna Cherif/Ahmed (QAT) avvärjdes. För det belönades de svenska Europamästarna med direktplats till lördagens kvartsfinalspel, där amerikanerna Partain/Benesh stod för motståndet.

Det var vid ställning 16-16 i första set som Jonatan fick en smäll på handen. Laget spelade klart första akten men tvingades snart inse faktum; det gjorde för ont för att fortsätta. I nuläget finns ingen ytterligare uppdateringen att ge kring status på Jonatans hand.

Det blev alltså ett minst sagt snöpligt slut på en dittills mycket lovande tävling av Åhman/Hellvig. 21-åringarna slutade därmed på femte plats i storturneringen som samlade världens allra främsta lag.

Placeringen fungerar knappast som plåster på såren för Åhman/Hellvig, men den ger åtminstone ytterligare ett rikligt tillskott av rankingpoäng som är ack så viktiga i deras jakt på avancemang till OS i Paris 2024.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet, med Åhman/Hellvig som coachas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson, har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa går under namnet Nations Cup. Länk till annan webbplats.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen. De 12 bästa resultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas. Det är i det här sammanhanget Åhman/Hellvig har sin bästa chans att nå OS.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt Beach Pro Tour Elite16 Ostrava Länk till annan webbplats. (spelschema, resultat m.m)
Livestreaming på Viaplay Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Livestreaming på Volleybalworld.tv Länk till annan webbplats. (abonnemang krävs)
Så kvalar man in till OS i beachvolley 2024 (Volleyballworld.com) Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-03

Senast uppdaterad: 2023-06-03

Visa fler nyheter

Sponsorer