Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig ett steg närmare OS 2024 - uttagna av SOK

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har presenterat den första truppen till sommarspelen i Paris 2024. Med på listan över aktiva finns svenska beachvolleykometerna David Åhman, 21, och Jonatan Hellvig, 22. Duon är därmed ett stort steg närmare OS-drömmen.

Den svenska truppen inför OS i Paris börjar ta form. 34 idrottare fick under tisdagen klartecken från SOK att tävla i sommarspelen nästa år.

- Vi har aldrig tidigare gett klartecken till så många aktiva i ett så tidigt skede, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Truppen innehåller i dagsläget 22 namngivna idrottare och 12 ännu inte namngivna lagidrottare från totalt elva olika idrotter. Däribland våra "Swedish Jump Setters" David Åhman och Jonatan Hellvig!

Duon är därmed ett stort steg närmare sin stora dröm om att spela OS-beachvolley vid Eiffeltornets fot. Nu återstår bara att de kvalificerar sig sportsligt, vilket de tack vare ett magnifikt tävlingsår 2023 är på god väg att göra.

För att bli formellt klara för OS-spel måste de i enlighet med FIVB:s kvalregler ha spelat 12 tävlingar tillsammans under OS-kvalperioden, som sträcker sig från 1 januari 2023 till juni 2024, och där presterat resultat som placerar dem bland de 17 bästa på OS-rankingen.

I dagsläget har de åtta registrerade resultat från kvalperioden - och ett nionde kommer adderas efter veckans Beach Pro Elite16-tävling i Joao Pessoa, Brasilien. Redan nu ligger de fyra på OS-rankingen, detta trots att de spelat 2-5 tävlingar färre än framförvarande lag. De har som sagt krattat manegen väl för sig själva.

Det svenska beachvolleyundret

David Åhman och Jonatan Hellvig samt tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson är de fyra centrala gestalterna i det svenska beachvolleyundret.

När nomineringarna till Idrottsgalan 2024 nyligen avslöjades stod klart Åhman/Hellvig kan ta hem priset som Årets Lag, samtidigt som Jonsson/Kristiansson kan bli Årets Ledare.

Teamet har tagit beachvolleyvärlden med storm och revolutionerar sedan några år sin idrott med det banbrytande, svårbemästrade och spektakulära konceptet som mejslats fram och kontinuerligt fortsätter utvecklas. Framgångar skördas på löpande band och kvartetten är flitiga författare av nya kapitel svensk volley- och idrottshistoria.

Åhman/Hellvig identifierades i tonåren som två oslipade diamanter och gav sig fullständigt hän den nya strategin när de bildade lag. Utvecklingen har varit både exponentiell och exceptionell och är ett resultat av hårt och målmedvetet arbete – allt i ett svenskt klimat som bjuder minst sagt utmanade förutsättningar för en idrott som utövas utomhus på sand. Och de har fått lön för mödan, vilket bäst exemplifieras av alla mästartitlar de samlat på sig såväl på ungdomsnivå som i seniorsammanhang; Ungdoms-OS, U18-EM, U20-EM, U22-EM, U21-VM samt Beachvolley-EM. För att inte tala om alla pallplatser på världstouren. Hur gamla de är? Jonatan fyllde 22 år i oktober – David följer efter i december.

Under sluttampen av 2022 och vidare in i 2023 befäste duon sin position i den absoluta världstoppen. I augusti försvarade Åhman/Hellvig Europamästartiteln inför en extatisk publik i Wien och visade därmed att förra årets sensationella EM-guld i München inte var någon tillfällighet. Vidare blev de i september världsmästare i den nya spelformen King of the Court. I oktober gjorde svenskarna sedan debut i Beachvolley-VM där de bärgade ett historiskt silver; Sveriges första volleymedalj någonsin i seniorsammanhang.

Utöver mästerskapsmedaljerna har duon även radat upp pallplatser på allra högsta världstournivån, Beach Pro Tour Elite16, där det fram tills dags datum blivit två förstaplaceringar på fem försök under 2023.

Bakom Åhman/Hellvig finns även en fantastisk återväxt med ännu yngre talanger som skolas i samma koncept, utvecklas snabbt och gör allt större avtryck. Framtiden för svensk beachvolley är ljus - och Åhman, Hellvig, Jonsson och Kristiansson lyser vägen!

Åhman/Hellvigs främsta resultat nov 2022 - okt 2023:

  • Europamästare, augusti 2023
  • VM-silver, oktober 2023
  • Världsmästare i King of the Court, september 2023
  • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Hamburg, aug. 2023
  • Förstaplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Tepic, mars 2023
  • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite 16 Doha, feb. 2023
  • Andraplats vid världstourtävlingen Beach Pro Tour Elite16 Cape Town, nov. 2022.
  • Segrare i den första OS-kvalomgången, maj 2023.


Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-21

Senast uppdaterad: 2023-11-21

Visa fler nyheter

Sponsorer