Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvigs nya succé i sanden - krossade Italien i final i Brasilien!

Svenska beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig fick för tredje gången i år ställa sig högst på prispallen på en Beach Pro Tour Elite16-turnering, allra högsta världstournivån. I Joao Pessoa, Brasilien, visade Åhman/Hellvig upp fantastiskt spel och krossade italienska Cottafava/Nicolai med 2-0 (21-11, 21-18).

Text: Mirjam Zehnder

Åhman/Hellvig får ställa sig högst på prispallen i Joao Pessoa, Brasilien. Foto: Volleyball World.

Elite16 anger att tävlingen spelas på allra högsta nivå. Endast de främsta lagen i världen kan kvalificera sig för turneringen, där stora prissummor och mängder av rankingpoäng står på spel. Rankingpoäng som är så viktiga i jakten på avancemang till OS i Paris 2024.

Tidigare i veckan har Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterat den första truppen till sommarspelen Öppnas i nytt fönster., och med på listan fanns svenska beachvolleykometerna David Åhman och Jonatan Hellvig. Nu, fem dagar senare är den svenska duon ännu närmare att kvalificera sig även sportsligt med ytteligare en succé på den allra högsta världstournivån.

I finalen i veckans världstourtävlingen i Joao Pessoa, Brasilien, besegrade Åhman/Hellvig Italiens Samuele Cottafava och Paolo Nicolai klart och tydligt med 2-0 i set (21-11, 21-18). De två lagen har möts flera gånger i år, bland annat i EM-semifinalen i Wien såsom i Elit16-finalen i Hamburg i Augusti, och spelade bland annat ett par rafflande tresetare mot varandra, oftast med den bättre ändan för Åhman/Hellvig. I Brasilien var svenskarna nu utan tvekan det starkare laget i kvällens final.

Tränare Anders Kristiansson kommenterar:
– Wow, hatten av för gossarna! Det var en fantastisk match och briljant genomförd strategi. Vi hade riktigt bra anfallsspel i hela matchen, David var monstruös i side out och tog grymma 11 break points, och Jonny vann som vanligt blockmatchen mot betydligt längre blockare hos motståndarna. En enormt bra genomförd turnering, vi är det enda laget som är obesegrade fram till och efter finalen.

- Det var verkligen helt fantastiskt att spela här, och ikväll hade vi även publiken bakom oss, för första gången i veckan eftersom vi inte spelade mot Brasilien, jublar David Åhman i Volleyballworlds livesändning.

För att bli formellt klara för OS-spel måste svenskarna i enlighet med FIVB:s kvalregler ha spelat 12 tävlingar tillsammans under OS-kvalperioden, som sträcker sig från 1 januari 2023 till juni 2024, och där presterat resultat som placerar dem bland de 17 bästa på OS-rankingen.

Efter veckans världstourtävling har Åhman/Hellvig nio registrerade resultat från kvalperioden. Känner ni er klara fö OS redan nu?
– Vi får hålla oss skadefria så vi får ihop 12 tävlingar. Men i så fall är vi så gott som klara för OS, säger Anders Kristiansson till volleyboll.se

Nu är siktet inställt på att avsluta 2023 på bästa sätt med världstourfinalen i Doha, säsongens sista turnering som avgörs 6-9 december.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-26

Senast uppdaterad: 2023-11-27

Visa fler nyheter

Sponsorer