Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SOK tar in Elmer Andersson i Topp och Talang

Vår svenska beachvolleytalang Elmer Andersson, 17, är en av totalt åtta nya aktiva sommaridrottare som tagits ut till SOK:s stödprogram Topp och Talang från och med den 1 januari 2024.

Habo Wolley-fostrade Elmer Andersson studerar vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium i Falköping och har ett mycket framgångsrikt 2023 bakom sig. Bland annat spelade han hem silver vid U18-EM och en femteplats vid U21-VM i konkurrens med betydligt äldre spelare.

Nu kröner han det gångna året med en sen julklapp från SOK som ger nya möjligheter i satsningen mot världseliten, OS i Los Angeles 2028 och Brisbane 2032.

Elmer ingår i den träningsgrupp av talangfulla spelare som drillas av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson i det svenska framgångskonceptet som just nu revolutionerar hur beachvolley spelas. I det här sammanhanget sparrar han ofta med världstvåorna David Åhman och Jonatan Hellvig, som även de ingår i SOK:s Topp och Talang sedan 2020. Med i Topp och Talang är också U22-EM-guldmedaljören Jacob Hölting Nilsson sedan 1 januari 2023. Totalt har vi alltså fyra svenska herrspelare i beachvolley inom ramen för programmet.

– Att Elmer kommer med i Topp och Talang är jätteviktigt för vår fortsatta satsning och samtidigt ett bevis på att SOK tror på det vi gör, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

– Elmer har gjort remarkabla framsteg och det ska bli spännande att se honom tillsammans med Jacob Hölting Nilsson på den internationella scenen under säsongen som kommer, fortsätter Anders Kristiansson.

Topp och Talang ska ge aktiva med potential att nå världstoppen möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt och behovsprövat stöd. SOK:s resursteam tillför kompetens och rådgivning inom specialistområden som fysisk träning, nutrition, medicin, prestationspsykologi, coaching och prestationsanalys.

I och med de åtta nya idrottarna har programmet nu 155 deltagare, 75 damer, 80 herrar. Idrottare från totalt 30 olympiska idrotter får stöd genom Topp och Talang som SOK har bedrivit med hjälp av stöd från näringslivet sedan 1998.

Läs mer om Topp och Talang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-17

Senast uppdaterad: 2024-01-17

Visa fler nyheter

Sponsorer