Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Säsongspremiär på världstouren för Åhman/Hellvig

Efter årets första turneringsseger för våra beachkometer David Åhman och Jonatan Hellvig i en King of the Court-tävling i februari är det nu dukat för säsongspremiär på världstouren i Doha. Med siktet inställt på OS i Paris inleder den svenska duon veckans Beach Pro Tour Elite16 på onsdag 6 mars.

Text: Mirjam Zehnder

Åhman/Hellvig och tränarduon Rasmus Jonsson/Anders Kristiansson jublar efter världstourfinalen 2023 i Doha. Foto: Volleyballworld

Om 2022 var det stora genombrottsåret så var 2023 året där våra svenska “jump setters” Åhman/Hellvig befäste sin plats i den absoluta världstoppen. Ett EM-guld försvarades, ett historiskt VM-silver spelades hem och hela fyra segrar på högsta världstournivån säkrades, inklusive världstourfinalen.

För det belönades laget tillsammans med tränarduon Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson med tre nomineringar till Idrottsgalan, där David och Jonatan senare mottog priset som Årets Lag inom svensk idrott och samtidigt slutade på fjärde plats i Jerringprisomröstningen.

Åhman/Hellvig är på vippen att kvalificera sig för 2024 års Sommar-OS i Paris, där beachvolleyn ska avgöras vid Eiffeltornets fot. Duon är redan uttagen av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och har spelat ihop mer än tillräckligt med rankingpoäng, men behöver i enlighet med FIVB:s kvalregler ställa upp i ytterligare två tävlingar för att bli formellt klara för OS-spel.

Veckans Beach Tour-tävlingen i Doha är nu första tillfället för att ta ett till steg till det stora målet OS i sommar. Efter en perfekt säsongsinledning med segern i en King of the Court-turnering i Teneriffa tidigare i februari är hela laget redo för säsongspremiär på världstournivån.

– Vi har jobbat på under ganska lång tid med att förfina våra koncept, samt adderat några nya. Efter två läger utomlands och spel mot bra motstånd hoppas vi nu att det vi gjort ska göra skillnad i slutändan, men gärna redan nu i veckan, kommenterar tränare Anders Kristiansson inför starten.

David Åhman med en spektakulär räddning på världstourfinalen 2023. Foto: Volleyballworld.

Så avgörs veckans världstourtävling

Huvudturneringen inleds imorgon onsdag i fyra grupper med fyra lag i varje. De tre bästa lagen från varje grupp går till slutspelfasen, där vinnarna sedermera vaskas fram.

Våra blågula 22-åringar kliver ner i sanden under onsdagsmorgonen 08:00 svensk tid i Pool A för första gruppspelsmatchen mot brasilianska Evandro/Arthur. Därefter väntar tufft motstånd i form av Ehlers/Wickler från Tyskland, och gruppen kompletteras av ett lag som hämtas från tisdagens kvalturneringen.

  • 6 mars | 08:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Evandro/Artur (BRA)
  • 6 mars | 17:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs Ehlers/Wickler (GER)
  • 7 mars | 19:00 – Åhman/Hellvig (SWE) vs TBD

Samtliga matcher livestreamas på volleyballworld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och viaplay.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och på den officiella turneringssaiten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns livescore, spelscheman, nyheter och mycket mer.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-03-05

Senast uppdaterad: 2024-03-05

Visa fler nyheter

Sponsorer