Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Månadens brev från GS: December 2022

Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl ger insyn i förbundsverksamheten och lyfter viktiga frågor och händelser i Månadens brev från GS.

Simon Dahl, generalsekreterare Svenska Volleybollförbundet. Foto: Jakob Birgersson.

Nu är det dags för det andra månadsbrevet från mig och det har hänt mycket spännande sen senast.

Vi har så sent som igår lanserat en ny hemsida för Svensk volleyboll och bakom kulisserna har det varit ett stort arbete som under de senaste månaderna har genomförts av framförallt Jakob Birgersson, Herman Sewelén och Johan Almblad. Arbetets ledstjärna har varit att det ska vara enkelt att navigera och hitta information på den nya sajten. Den ”gamla” sajten har genom åren utvecklats till ett monster av många undersidor som har varit svåra att både hitta och administrera, vilket har resulterat i en hel del inaktuell information. Nu hoppas vi att det blir förändring på det. Sajten är inte färdig utan kommer fortsätta att utvecklas och hör gärna av dig om du har synpunkter, idéer eller om du hittar någon information som inte stämmer. Vi hoppas att du kommer gilla den och hjälpa oss att utveckla den ytterligare!

Vår superstjärna, Bella Haak, blev förra veckan världsmästare för klubblag med sitt italienska lag Imoco Volley Conegliano när de besegrade Bellas förra lag, Vakifbank Istanbul, i finalen. Precis som förra året blev Bella utsedd till bästa högerspelare och MVP. Hon är helt enkelt inte bara bäst i Europa, hon är bäst i världen. Stort grattis Bella till ännu en fantastisk prestation! Och nu borde hon leda racet i vem som bör nomineras till Idrottsgalan och Jerringpriset 2024…och för dig som håller ett öga på Champions Leagues gruppspel så kollade du kanske i onsdags när Bella vann på bortaplan mot storasyster Anna, spelande i Volley Mulhouse Alsace i Frankrike. De möts igen den 18 januari på Bellas hemmaplan i Italien.

Det är väldigt roligt att vi den här säsongen har hela 10 dam- respektive 16 herrspelare i internationella klubblag i totalt 11 olika länder. Som ett litet land i världens största sport så är det en viktig förutsättning för att spelare ska kunna utvecklas till en hög internationell nivå att de har möjlighet att träna och tävla på heltid. För tillfället så prioriteras landslagsresurser till OS-satsningen i beachvolley för herrar och damlandslaget i volleybolls förberedelser inför EM-slutspelet nästa år. Men vi jobbar för att på sikt kunna öka de ekonomiska resurserna och kunna utveckla ytterligare landslagsprogram till en konkurrenskraftig nivå.

Helgen den 21-22 januari är det nämligen dags för en av årets stora volleybollhöjdpunkter – Grand Prix i Uppsala. Sveriges just nu bästa elitlag gör upp om prispengar och möjligheten att representera Sverige i europacupspel. Dessutom spelas Ungdomens GP och Veteran-SM samtidigt vilket gör att det blir ett myller av matcher och roliga upplevelser. Vi är många som kommer vara där och jag hoppas att vi ses!

Trots vintertider så fick vi tidigare i veckan ett väldigt roligt beachvolleybesked när guldmedaljören från U22-EM, Jacob Hölting Nilsson, blev antagen till Sveriges Olympiska Kommittés program Topp och talang. Det är samma program som David och Jonatan ingår i tillsammans med förbundskapten Rasmus Jonsson och tränare Anders Kristiansson. Att Jacob är antagen är både ett bevis på att Jacob är en fantastisk talang men också ett bevis på att det hårda arbete som läggs ner av Rasmus och Anders bakom kulisserna fortsätter att ge resultat. Stort grattis Jacob till möjligheten att utvecklas ytterligare och stort tack till Rasmus och Anders för ett bra arbete med att fortsätta utveckla spelare!

Vi får en del frågor om biljetter till både damernas EM-slutspel och Golden League under nästa år. Ambitionen är att biljetter till Golden League kommer släppas i samband med Grand Prix 21-22 januari. Vi är inne i slutfasen att få klart de sista praktiska detaljerna och då kommer vi även kunna släppa ytterligare information om bland annat spelplats och matchtider. När det gäller biljetter till EM, där damernas gruppspel kommer spelas i Düsseldorf, så har vi efterfrågat biljettinformation från det Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och väntar fortfarande på svar. Vi kommer erbjuda paketresor till Düsseldorf som inkluderar resa, boende och matchbiljetter och det vi saknar för att kunna göra klart det är just biljettinformationen från CEV och den lokala arrangören. Så snart vi vet mer så kommer information på hemsidan. Håll utkik!

Från och med 1 januari 2023 så byter vi partner för licensförsäkring från Svedea till Folksam. De är Sveriges starkaste bolag inom idrottsförsäkringar och det känns som att vi har möjlighet att utveckla ett samarbete som kan växa sig större över tid. Inom kort kommer det information på nya hemsidan om vad försäkringen innebär.

Förra månadsbrevet så avslutade jag med att konstatera att det var märkligt att Bella inte var nominerad till Idrottsgalan. Den här gången vill jag istället lyfta det fantastiska med att David och Jonatan är nominerade till Årets nykomling och att Anders och Rasmus är nominerade till Årets ledare. Jag håller alla tummar och tår för att de ska vinna de priserna!

Det finns mycket att se fram emot under 2023. Jag ser fram emot att fortsätta att bidra i arbetet med att fortsätta utveckla svensk volleyboll framåt. Men det viktigaste är alltid det jobb som alla ni gör ute i föreningarna och distrikten på olika sätt – ni är ovärderliga för att vi växer och ger fler och fler möjligheten att hålla på med världens roligaste idrott. Stort tack för en fantastisk insats under 2023!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Fler nyheter

Publicerad: 2022-12-23

Senast uppdaterad: 2022-12-23

Visa fler nyheter

Sponsorer