Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rusning när klassiska volleybollturneringen öppnade anmälan

Platserna till 2023 års upplaga av 3-Kungaslaget tog slut på ett halvt dygn! Den traditionsrika turneringshelgen för barn och ungdomar arrangeras i Kungälv 28-29 oktober.

Foto: Robert Boman

Anmälan öppnade natten till lördag och på 20 minuter hade 116 lag bokat in sig. Under lördag eftermiddag var samtliga klasser fyllda till brädden, maxantalet om totalt 150 lag var nått och ytterligare 60 stod på kö. Detta trots att varje förening tilläts anmäla max två lag per klass.

– Vi har aldrig tidigare upplevt sådant tryck. Det är ett enormt sug efter spel. Vi får massor av mejl om att öka antalet lag, att ta med fler i vissa klasser och så vidare, men vi har redan maxat kapaciteten så det är dessvärre inte möjligt, konstaterar Kungsälv Volleys cupgeneral Annika Sjöberg, som även är ordförande i Svenska Volleybollförbundet.

Rusningen till 3-Kungaslaget är ännu ett bevis på vilket drag det är inom svensk volleyboll. Så sent som i onsdagskvällens Sportnytt levererade SVT ett inslag om "volleybollboomen". Länk till annan webbplats. Artikel finns även att läsa här! Länk till annan webbplats.

Efterfrågan på cupspel är bevisligen stor bland barn och ungdomar. Går din förening i tankar på att arrangera turnering? Läs mer här om hur ni går till väga!

Fler spelare - fler lag

Det ökade intresset för världens bästa idrott syns såväl bland antalet aktiva spelare som i antalet lag som deltar i seriespel. Säsongen 2023/24 spelar omkring 275 lag i Svenska Volleybollförbundets seriesystem. Det är en ökning med 11 procent jämfört med föregående säsong.

Går vi ännu längre tillbaka i tiden, till säsongsstarten 2019/20, uppgick antalet seriespelande lag till 168, från Elitserien ner till Division 3.

Spolar vi fram igen till dags datum ser vi en 64-procentig ökning av antalet seriespelande lag under perioden, vilken alltså innehållit en pandemi som gjort sitt bästa för att sätta käppar i hjulet.

Den stora massan av nya lag återfinns av naturliga skäl i Division 3, som är instegsserien. Här är ökningen massiv. Säsongen 2019/20 spelade 21 lag här, medan omkring 120 gör det under säsongen 2023/24; en ökning med 471 procent.

Att rörelsen har stark medvind råder alltså inga tvivel om. Framgångsfaktorerna är många, inte minst Åhman/Hellvigs och damlandslagets prestationer på de stora volleyscenerna, men viktigast av allt är föreningarnas arbete med att rekrytera och ta emot alla de som får upp ögonen för världens bästa idrott.

Parallellt har Svenska Volleybollförbundet genomfört lyckade insatser för att tillvarata det ökade intresset. Och satsningarna fortsätter genom införandet av Svensk Volleyboll Convention och projekten som ska stärka förutsättningarna för utbildning och fortbildning av domare Länk till annan webbplats. samt utveckling av tränare och spelare. Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-29

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Visa fler nyheter

Sponsorer