Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Medvinden fortsätter - allt fler lag deltar i seriespel

Intresset för volleyboll fortsätter öka i Sverige. Det syns såväl bland antalet aktiva spelare som i antalet lag som deltar i seriespel. Inför säsongen 2023/24 har 276 lag anmälts – en ökning med 11 procent.

Foto: Robert Boman.

Med årets stora nationella barn- och ungdomsmästerskap bakom oss är volleybollsäsongen 2022/23 i princip till ända. Gläntar vi på dörren till nästa kan vi konstatera att det finns glädjande nyheter att dela med sig av.

Hela 276 lag har anmält sig för spel i Svenska Volleybollförbundets seriesystem till säsongen 2023/24. Att jämföra med de 249 som ställde sig på planen när innevarande säsong tog sin början i månadsskiftet september/oktober 2022. Det motsvarar en ökning med nästan 11 procent.

Går vi ännu längre tillbaka i tiden, till säsongsstarten 2019/20, uppgick antalet seriespelande lag till 168, från Elitserien ner till Division 3. Spolar vi fram igen till dags datum och jämför med den rykande färska siffran 276 ser vi en 64-procentig ökning av antalet seriespelande lag under perioden, som alltså innehållit en pandemi som gjort sitt bästa för att sätta käppar i hjulet.

Den stora massan av nya lag återfinns av naturliga skäl i Division 3, som är instegsserien. Här är ökningen massiv. Säsongen 2019/20 spelade 21 lag här, medan omkring 120 kommer göra det när säsongen 2023/24 servar i gång i höst – en ökning med 471 procent.

Att Svensk volleyboll fortsatt har stark medvind råder alltså inga tvivel om. Framgångsfaktorerna är många, men viktigast av allt är föreningarnas arbete med att rekrytera och ta emot alla de som fått upp ögonen för världens bästa idrott. Parallellt har Svenska Volleybollförbundet genomfört lyckade insatser för att tillvarata det ökade intresset. Och satsningarna fortsätter genom de nystartade projekten som ska stärka förutsättningarna för utbildning och fortbildning av domare Länk till annan webbplats. samt utveckling av tränare och spelare Länk till annan webbplats..

Arbetet med serieindelning, upplägg och spelscheman till nästa säsong är i full gång. Processen utförs med målet att det ska bli så bra som möjligt med hänsyn till de geografiska förutsättningarna. Föreningar ombeds ha förståelse för utmaningen. Så snart det är klart kommuniceras det på volleyboll.se samt direkt till alla föreningar som anmält sig för seriespel. Frågor ställs till tävlingsledningen via tl@volleyboll.se.

LÄNKAR

Snabbguide: Kom igång och spela match med laget
Om Svenska Volleybollförbundets seriesystem

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-23

Senast uppdaterad: 2023-05-23

Visa fler nyheter

Sponsorer