Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Falkenberg lämnar Elitserien

Falkenbergs VBK:s herrlag har lämnat in en formell begäran om att dra sig ur Elitserien i volleyboll.

Foto: Robert Boman

En rad olika faktorer ligger till grund för beslutet, vilket kommunicerades av föreningens styrelse i ett pressmeddelande under torsdagen.

– Ett mycket tråkigt besked. Falkenberg är närmast en institution i Elitserien, med lång och stark tradition och många fina framgångar. Det kommer kännas märkligt att starta upp nästa säsong utan att ha dem i startfältet – och det är naturligtvis inte bra när en förening som på sportsliga grunder hör hemma i svensk elitvolleyboll känner att de inte har rätt förutsättningar att delta där. Jag hoppas att klubben lyckas med sitt omtag, att de kan bygga vidare på barn- och ungdomsverksamheten och att de i framtiden kommer tillbaka till Elitserien ännu starkare rustade, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

FVBK:s herrar har varit med i toppen av svensk elitvolleyboll i nästan 20 år. Under dessa har sex SM-guld och sju Grand Prix-titlar bärgats. Säsongen 2022/23 slutade laget tvåa i grundserietabellen med 15 segrar på 20 matcher. Laget åkte sedan ur SM-slutspelet i kvartsfinal mot Sollentuna.

Det tråkiga beskedet till trots, framtiden ser ljus ut för svensk volleyboll. Medvinden är stark – allt fler vill spela och tävla i volleyboll. Svenska Volleybollförbundet och dess distrikt och föreningar arbetar framgångsrikt med att ta vara på det ökade intresset, som syns tydligt i såväl antalet tävlingslicenser som antalet seriespelande lag.

Efterfrågan på att tävla i kombination med riktade insatser har exempelvis gjort att antalet lag i division 3 ökat med 471 procent Länk till annan webbplats. sedan säsongen 2019/20 – från 21 till 120; detta trots en pandemi som gjort sitt bästa för att sätta käppar i hjulet. Säsongen 2023/24 kommer omkring 275 lag delta i seriesystemet Länk till annan webbplats., vilket motsvarar en ökning med 11 procent jämfört med föregående säsong.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-15

Senast uppdaterad: 2023-06-15

Visa fler nyheter

Sponsorer