Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: Inför - Tourfinalen 2023 i Kalmar

Den svenska beachvolleyeliten har slitit och stampat runt i sanden hela sommaren. Från Umeå i norr till Malmö i söder, har de tävlat om prispengar och rankingpoäng. Under helgen 26-27 augusti gör de absolut främsta dam- och herrlagen på touren upp på Långviken Arena i Kalmar om den åtråvärda titeln som toursegrare 2023.

Text: Andreas Härneman

Foto: Robert Boman

Det är dags, SBT-sommarens stora höjdpunkt är här. Säsongen 2023 ska summeras – och Tourmästare ska koras. Vi har kommit fram till säsongens sista tourstopp, Tourfinalen i Kalmar 2023.

Swedish Beach Tour-säsongen 2023 inleddes starkt med en SBT 4-star i Ljungby Länk till annan webbplats., därefter har vi betat av Umeå Länk till annan webbplats., Västerås Länk till annan webbplats., Göteborg Länk till annan webbplats., Gotland Länk till annan webbplats., Åhus Länk till annan webbplats., Nyköping Länk till annan webbplats. och nu senast Malmö Länk till annan webbplats.. Under säsongen har vi bland annat fått bevittna debutanter, debutvinster, unga spelare som tagit nästa kliv på seniorscenen, utlandswild-cards och givetvis mycket mycket mer.

I blandade väderförhållanden har våra grymma arrangörsklubbar skött samtliga stopp exemplariskt och vi hade inte kunnat genomfört detta utan er, ett stort tack till alla som bidragit. Med det sagt så har vi ju fortfarande det roligaste kvar! SBT-sommarens stora crescendo, Tourfinalen, som spelas nu till helgen i Kalmar.

Tourfinalen 2023

Kalmar Volleybollklubb, Destination Kalmar och Svenska Volleybollförbundet önskar spelare och besökare varmt välkomna till Arena Långviken, en helg som kommer noteras i svensk beachvolleyhistoria!

Tourfinalen är tillsammans med Beach-SM säsongens stora mål – den största och viktigaste av alla tävlingar – för den svenska beachvolleyeliten. Den är exklusiv för landets allra främsta spelare; endast åtta lag per kön kommer få äran att kliva ner i Arena Långvikens finkorniga sand, vilket borgar för underhållning och idrottsdrama av högsta svenska kvalitet. Utöver den enorma äran att vinna Tourfinalen ligger mästartitlar, prispengar och mängder av rankingpoäng i potten. Arenaområdet ramas in av en smyckad centercourt med läktare och DJ som skapar feststämning. Alla sommarfirare bjuds in att vara en del av tillställningen, som har fri entré!

– Vi är otroligt stolta över att Tourfinalen kommer till Kalmar, det är fantastiskt för både oss i klubben och Kalmar som stad. Beachvolleyboll och speciellt SBT är en stor del av vår verksamhet. Att Tourfinalen kommer hit innebär att vi kan ta större kliv i vår utveckling som klubb. Vi har satsat rejält på Tourfinalen och det kommer sannerligen att bli en oförglömlig kväll! säger Daniel Smith, ordförande i Kalmar Volleybollklubb.

Starkt startfält

Tourfinalen 2023 spelas på Långviken Arena i Kalmar och i turneringen deltar de åtta främsta herr- och damlagen under SBT-säsongen 2023.

Det finns många utropstecken för säsongen, ett utav dem är unga succélaget Theodor Grahn (Habo Wolley) & Linus Isaksson (Slow Down Beachvolley Roslagen), som haft en mycket stark säsong, som präglats av flera pallplatser och två guld i följd, i både Umeå & Västerås SBT 5-star. Det är därför ingen överraskning att man inleder Tourfinalen 2023 som andrarankat lag.

Förstarankade laget på herrsidan, även känt som Sveriges U20-landslag i beachvolleyboll, består av Västerås Volleybolls egna produkt Erik Ask och Ystadstalangen Jacob Hölting Nilsson. Efter blott ett framträdande tillsammans under SBT-säsongen 2023 har det inte resulterat i något guld tillsammans för killarna, men Jacob vann däremot tourstoppet i Göteborg Länk till annan webbplats. tillsammans med Hampus Ekstrand. Ask/Hölting Nilsson har dock skrapat ihop hela 7860 rankingpoäng tillsammans, därmed hålls SM-bronsmedaljörerna och ungdomslandslagsparet, som nyligen spelade hem en femteplats på U20-EM Länk till annan webbplats., som en av de stora förhandsfavoriterna till guldet.

Ett annat par på herrsidan som verkligen tagit stora kliv under säsongen är Elias Sjölund (Stöcke IF) & Elmer Andersson (Habo Wolley). Elmer är iväg med Hannes Hölting Nilsson, Jacobs yngre bror, och spelar U18-EM i Madrid Länk till annan webbplats. och missar därmed Tourfinalen. Elias tävlar istället under helgen med rutinerade världstourspelaren från GBC, Martin Appelgren. Tillsammans bildar dom ett mycket intressant par, med potential att utmana om medaljerna under helgen.

I startfältet på damsidan finner vi bland annat en av fjolårets Toursegrare, Hulda Rudberg (Göteborg Beachvolley Club), som vann tourfinalen 2022 Länk till annan webbplats. tillsammans med Camilla Nilsson. I år tävlar Hulda tillsammans med Slow Down Beachvolley Roslagens Helene Jernbeck, som tillsammans har totalt 6400 rankingpoäng och kliver in i Tourfinalen 2023 som förstarankat lag på damsidan. Fjolårets silvermedaljörer, som även vann senaste tourstoppet i Malmö, Victoria Sahlberg & Anna Rydenberg, är även på plats i Kalmar under helgen. Det tredjerankade rutinerade laget från GBC siktar på att ta revansch från finalförlusten 2022, mot Hulda Rudberg & Camilla Nilsson.

På rankingplats nummer två finner vi Fanny Åhman (Stöcke IF) & Isabelle Reffel (Lidingö Sportklubb), som tog hem sin första Tourseger tillsammans nyligen, när de vann Nyköping SBT 5-star Länk till annan webbplats. i mitten av augusti. Med två brons, ett silver & ett guld i bagaget under SBT-säsongen 2023 och nyligen även seger mot svenska mästarna Thurin/Thurin i Nyköping är även Åhman/Reffel en av de givna förhandsfavoriterna till att plocka medalj i årets tourfinal.

Se hela startfältet för tourfinalen 2023 här! Länk till annan webbplats.

– Jag har följt de här spelarna hela sommaren. Med det här oerhört tighta startfältet, kan jag utlova riktigt spännande matcher hela vägen från gruppspel till final. Jag ser verkligen fram emot Tourfinalshelgen nere på Långviken i Kalmar. Kalmar VBK har gjort ett grymt förberedande jobb och jag garanterar härligt beachvolleyhäng för alla inblandade! säger projektledare Anton Andersson, på Svenska Volleybollförbundet.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Biljetter

Kalmar Volleybollklubbs och Svenska Volleybollförbundets sponsorer bjuder på inträdet. Ta med familjen och kolla beachvolley på högsta nivå i en sprudlande atmosfär. Var med och bidra till en riktig folkfest! Vi ses på Långviken Arena.

– Swedish Beach Tour är ett omtyckt evenemang som alltid lockar stor publik så att vi i år får den stora tourfinalen är fantastiskt. Vi kommer att få se beachvolley av allra högsta klass med den där härliga stämningen som det alltid blir nere på Långviken, säger Marcus Larsson, chef för enheten Evenemang och möten, Destination Kalmar.

Streaming – samtliga matcher livesänds!

Om du inte har möjlighet att vara på plats så livestreamas samtliga matcher under hela tourfinalen här! Länk till annan webbplats.

Vi önskar samtliga 16 lag ett stort lycka till inför helgens otroligt spännande drabbning, i säsongsavslutningen av Swedish Beach Tour 2023.

Nu kör vi, vi ses på Långviken Arena!

LÄNKAR

Officiell turneringsida Länk till annan webbplats.

Startfält och spelschema tourfinalen 2023 Länk till annan webbplats.

Livestream – se alla matcher live här! Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

Tillbakablick: tourfinalen 2022 i Ljungby Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-24

Senast uppdaterad: 2023-08-24

Visa fler nyheter

Sponsorer