Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Brev från GS | 2 : 2023

Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl ger insyn i förbundsverksamheten och lyfter viktiga frågor och händelser i Brev från GS.

Hej!

Äntligen är det dags igen. Tiden har rusat fram sen senaste brevet från mig. Men här kommer en del information och uppdateringar kring vad som hänt sen senast.

Näst bästa möjliga start på OS-kvalet
David Åhman och Jonatan Hellvig tillsammans med förbundskapten Rasmus Jonsson och tränaren Anders Kristiansson inledde med en oerhört stark andraplats när OS-kvalet drog igång i februari. Turneringen var en Beach Pro Tour Elite 16 och de såg sig endast besegrade av norska världsettorna Mol/Sörum. Nu senast i La Paz, Mexiko, visade det sig att det är en tuff kvalresa som väntar. David och Jonatan tog en niondeplats i årets andra OS-kvaltävling. Närmast väntar ytterligare en tävling i Mexiko. Heja Sverige!

SM-slutspelet i volleyboll igång!
En av årets mest intressanta och intensiva perioder har dragit igång i form av SM-slutspelet i volleyboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På damsidan har topplagen Engelholm och Örebro inlett med var sin seger med 3-0. Gislaved överraskade en del och tog en seger med 3-2 på hemmaplan mot Hylte/Halmstad. Men frågan är om något lag i slutändan klarar av att rubba Engelholm som vunnit allt utom en enda match i grundserien och dessutom tog hem GP-titeln. På herrsidan är det Hylte/Halmstad som är överlägsna favoriter efter att ha gått obesegrade genom grundserien efter att endast ha tappat 6 set totalt på 20 matcher och även vunnit GP-titeln. De inledde kvartsfinalspelet med en övertygande seger mot Örkelljunga med 3-0. Det blir intressant att se om något lag orkar utmana Hylte/Halmstad och kan fälla förhandsfavoriten.

Rekordmatchen och resor till EM
Det har varit stort intresse för biljetterna till damlandslagets hemmamatcher i European Golden League. Vi har under en tid arbetat för att arrangera matchen mot Belgien, den 17:e juni i en större arena för att fler ska kunna få chansen att se våra svenska stjärnor på hemmaplan innan det är dags för EM i Düsseldorf. Och nu är det klart att matchen mot Belgien spelas i Sparbanken Skåne Arena med sikte på att slå publikrekord för en damlandskamp i Sverige. Vi kallar den Rekordmatchen! Nu har det även släppts information om biljetter till EM-slutspelet vilket gör att vi kan göra klart paketresor som kommer inkludera resa, boende och matchbiljetter. Håll utkik!

Spännande beachsommar – OS-kval, King of the Court, SM och Tourfinal
Som redan sagt så har kvalet gentemot OS i Paris har dragit igång för David, Jonatan, Rasmus och Anders. Det kommer vara en spännande resa att fortsätta att följa och jag håller tummarna för att teamet håller sig skadefria och fortsätter prestera på en hög nivå. Det är inget lätt kval även om de har bevisat att de kan vinna mot alla lag. Utöver OS-kvalet så har vi flera höjdpunkter att se fram emot på hemmaplan i Sverige. King of The Court kommer avgöras med en plats till VM i prispotten. Därefter är det Beachvolley-SM, en underbar vecka med ett myller av spelare i alla åldrar och klasser. Båda dessa tävlingar spelas i Tylösand. Och bara ett par veckor senare är det dags för Tourfinal i Kalmar med 50 000 kronor i prispotten. Tyvärr krockar EM i beachvolley med SM vilket gör att vi inte kommer få se David och Jonatan försvara sin SM-titel men istället är vi många som kan se matcherna och heja tillsammans från hemmaplan. Det blir helt enkelt många höjdpunkter under årets beachsommar!

Domarutvecklingsprojekt med full fart framåt
Det är full fart på domarutvecklingsprojektet och Helena Persson arbetar med att uppdatera både utbildningsstege och innehåll. Ambitionen är att vi framöver ska bli bättre på att erbjuda utbildningstillfällen kontinuerligt varje år. Med en tydligare utbildningsstege tror och hoppas vi också att fler, både föreningar och individer, ser möjligheterna med att utbilda sig till domare på en högre nivå.

Tränar- och spelarutvecklingsprojekt i startgroparna
Vi är precis i startgroparna att starta igång ett tränar- och spelarutvecklingsprojekt och kommer vilken dag som helst berätta vem som blir projektledare. Precis som för domarprojektet så kommer det inledningsvis vara fokus på att förtydliga utbildningsstege och att uppdatera innehåll i dessa. Även här hoppas vi kunna stärka antalet utbildningstillfällen som genomförs varje år. Med det positiva momentum som vi har i Svensk volleyboll så känns detta oerhört viktigt för att på ett bra sätt kunna bemöta det ökade intresset för volleyboll.

Fullspäckad vår med ungdomsturneringar
Förutom SM-slutspel för våra elitlag så är våren också fylld med ungdomstävlingar. Under några få veckor genomförs Mikasa Challenge i Örebro, U16-Mästerskapet i Falköping, Ungdoms-SM i Jönköping och Junior-SM i Södertälje. Stort tack till alla arrangörer för det arbete som görs för att förverkliga dessa viktiga turneringar för våra unga framtidsspelare inom Svensk volleyboll. Och till alla deltagande lag – stort lycka till!

Årsmöte 13 maj i Jönköping
I samband med Ungdoms-SM i Jönköping så är det inbokat att årsmötet för Svenska Volleybollförbundet kommer genomföras. För ett idrottsförbund är det viktigt med föreningarnas aktiva deltagande i verksamheten. Se till att vara med på årsmötet och gör din röst hörd! Mer information om anmälan och andra praktiska frågor finns på hemsidan.

Äntligen uppdaterade domarkläder
Av olika anledningar så har det under säsongen blivit en sen process med uppdaterade domarkläder men nu är information utskickad så att det går att beställa. Om du är domare och inte har fått information så är det enklast att du kontaktar info@volleyboll.se så ska vi se till att du blir uppdaterad.

Herrlandslag volleyboll och damsatsning beachvolley
I landslagsverksamheten har det varit en tydlig prioritering på att fokusera resurser till damlandslaget i volleyboll och OS-satsningen i beachvolley för i första hand David Åhman och Jonatan Hellvig. Samtidigt har vi jobbat på att försöka hitta förutsättningar och möjligheter att genomföra verksamhet för fler landslag. I förra veckan fick vi besked att en ansökan om återstartsstöd för elitidrott var beviljad med riktade medel till bland annat herrlandslag volleyboll och damsatsning beachvolley. Ett mycket positivt besked om ekonomiskt stöd som kommer gör det möjligt att genomföra fler aktiviteter än tidigare planerat under både 2023 och 2024.

Lilly Topic tar en paus
Damlandslagets spelare Lilly Topic, som till vardags spelar i Bundesliga i Tyskland, har behövt ta en paus på grund av sjukdom. Även om Lilly just nu behövt pausa sin volleybollkarriär för att fokusera på sin hälsa så hoppas jag att vi framöver får se henne tillbaka på planen igen. Krya på dig Lilly!

Jakob Molin tillbaka på planen
Vi blev alla starkt berörda när vi hörde talas om den otäcka olyckan i gymmet för Jakob Molin och ovissheten om en fortsatt volleybollkarriär. Därför känns det oerhört skönt och inspirerande att ha fått se Jakob tillbaka på både volleyboll- och beachvolleyplanen. Välkommen tillbaka Jakob!

Ryssland och Belarus tillbaka i OS?
Beskedet att Internationella Olympiska Kommittén ville undersöka möjligheterna för Ryssland och Belarus att delta i OS under neutral flagg skapade starka reaktioner. Både Riksidrottsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté gick snabbt ut och tydliggjorde att man är emot dessa länders deltagande i nuläget. Från SVBF:s sida följer vi RF:s och SOK:s rekommendationer kring detta och samtidigt kommer vi följa utvecklingen framåt för att kunna ta ställning till om vi ska agera annorlunda på något vis.

Avslutningsvis vill jag än en gång rikta ett STORT TACK till alla som bidrar till utvecklingen av Svensk volleyboll som spelare, tränare, ledare, domare, funktionärer, kioskpersonal, entrévärdar, chaufförer och mycket mer. Tillsammans gör vi alla en ovärderlig insats oavsett roll!

Varma volleyhälsningar!

/Simon

Fler nyheter

Publicerad: 2023-03-21

Senast uppdaterad: 2023-03-22

Visa fler nyheter

Sponsorer